12. dec 2017.

Poverenik: REM da dostavi audio-snimak Cenzolovci

Nakon što je Regulatorno telo za elektronske medije odbilo da Cenzolovci dostavi audio-snimak sa sednice na kojoj su za članove Upravnog odbora RTS-a izabrani Nebojša Krstić i Zoran Panović, poverenik za informacije od javnog značaja naložio je ovoj instituciji da u roku od pet dana dostavi tražene podatke ukoliko ih poseduje.

Sednica saveta REM-a, arhivska fotografija. Foto: N1, Screenshot

Cenzolovka je početkom oktobra od REM-a tražila transkript i audio-snimak sa te sednice održane 29. septembra, kako bi javnost saznala šta se na njoj dešavalo i kako se diskutovalo pri izboru koji je, naročito u slučaju Nebojše Krstića, u javnosti izazvao burne reakcije.

REM je zahtev odbio navodeći da će o njemu „odlučivati na narednoj redovnoj sednici Saveta“, pozivajući se na Zakon o elektronskim medijima koji propisuje da o svim pitanjima odlučuje Savet na svojim sednicama.

Poverenik je posle žalbe Cenzolovke ocenio da je obrazloženje REM-a neosnovano.

„Neosnovano se REM u odgovoru dostavljenom žalilji na podneti zahtev pozvao na odredbe Zakona o elektronskim medijima… iz razloga što se, u konkretnom slučaju, ne radi o ostvarivanju prava prema Zakonu o elektronskim medijima, već o ostvarivanju prava na pristup informacijama od javnog značaja“, navodi se u odluci poverenika.

U rešenju se dodaje i da je REM bio obavezan da postupi po novinarskom zahtevu onako kako to zakon propisuje, „a ne da se predmetni zahtev dostavlja Savetu REM-a i da se čeka njegova odluka“.

Drugim rečima, REM je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja imao 15 dana od prijema zahteva da dostavi informacije ili, ukoliko iz opravdanih razloga nije mogao da ih dostavi u datom periodu, da zatraži dodatni rok od 40 dana. REM, međutim, to nije učinio.

„Nalaže se REM-u da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema rešenja, obavesti novinarku da li poseduje tražene informacije, odnosno stenogram i audio-zapis sa sednice, te da joj, ukoliko takve dokumente poseduje, u istom roku dostavi kopije istih…“, stoji u rešenju.

Sednice REM-a se, inače, snimaju, a sam Zakon o elektronskim medijima propisuje da je „rad Regulatora javan“.

Podsetimo, deo medijske javnosti žestoko je osporavao izbor Nebojše Krstića za članstvo u Upravnom odboru Javnog servisa i zatražio od REM-a da objasni kojim se kriterijumima vodio pri odlučivanju.

Udruženje novinara Srbije je podsetilo da je Krstić bio medijski savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, kada su „usvojene drakonske izmene Zakona o javnom informisanju, kada su novinari koji su kritički pisali o vlasti otpuštani bez mogućnosti da posao pronađu u bilo kom javnom glasilu, a mediji bili izloženi drastičnoj cenzuri“.

REM, međutim, do danas nije obrazložio svoju odluku.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend