17. maj 2022.

Poverenik započeo kampanju promovisanja prava zaštite podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović u saradnji sa Misijom OEBS započeo je danas kampanju promovisanja prava zaštite podataka o ličnosti, čiji je cilj bolje informisanje građana o njihovim pravima na tom polju.

Foto: N1

Pre početka predstavljanja kampanje u hotelu „Zira“, Marinović je kazao novinarima da je na osnovu istraživanja OEBS o percepciji građana o zaštiti podataka uočeno da građani nisu u dovoljnoj meri upoznati sa tim pravom.

Kako je naveo, situacija sa nepoznavanjem zaštite podataka je slična u svakoj državi a istraživanje je pokazalo da građane Srbije zanima ta tema i žele da budu više informisani.

Marinović je najavio da će u sklopu kampanje imati turneju po Srbiji, kako bi informisali sve veći broj ljudi na njihovo pravo zaštite podataka.

Prema njegovim rečima, građanin koji ne želi da štiti svoje podatke nije u obavezi da to učini, ali je dužnost poverenika da informiše o rizicima i o tome kome se mogu obratiti za pomoć ukoliko smatraju da su njihovi podaci o ličnosti ugroženi, kao i ko može da obrađuje njihove podatke.

Kako je naveo, napravljeno je pet promotivnih spotova u trajanju od pola minuta, koji su igrani ili animirani.

Šef Misije OEBS Jan Bratu rekao je da je tema unapređenja o zaštiti podataka o ličnosti izuzetno važna a da će vremenom sve više dobijati na značaju.

„To je nešto sa čime ćemo nastaviti da se suočavamo i važnost zaštite podataka o ličnosti će u budućnosti samo dobijati na značaju“, naveo je Bratu.

On je rekao da su se 57 zemalja učesnica OEBS obavezale da se tom temom bave, za šta postoji dobar pravni okvir.

Bratu je kazao i da je studije na tu temu podržala ambasada Švedske, u okviru projekta „Konsolidacija procesa, demokratizacija u sektoru bezbednosti u Srbiji“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend