21. mar 2020.

Radomirović: Država da daje prave informacije kako se ne bi stvarala panika (VIDEO)

Vladimir Radomirović, iz Udruženja novinara Srbije, izjavio je gostujući u Danu uživo da je veoma bitno da u vanrednom stanju novinari profesionalno izveštavaju o svim događajima, ali da je od presudne važnosti da predstavnici države daju tačne i pravovremene informacije kako građani ne bi stvarali paniku.

„Novinari i ljudi koji rade u medijima su uz snage bezbednosti i medicinsko osoblje ključni za održavanje stabilnog poretka. Za sada nema potrebe da se ograničava rad medija. Važno je da mediji mogu da rade svoj posao da bi obaveštavali o onome šta se dešava u našoj zemlji i van granica naše zemlje. Što se tiče profesionalnosti, čini mi se da je zbog vanrednog stanja situacija bolja nego što je bila ranije. Postoji jedna vrsta uzdržanosti, pa su čak i tabloidi uzdržaniji u izveštavanju, iako tu ima nekog preterivanja“, ocenjuje Radomirović.

Dodaje da je za tačno i pravovremeno izveštavanje medija u ovakvoj situaciji veoma važno da dobijaju tačne i pravovremene podatke iz državnih institucija.

„Vidim da su se kolege iz Niša ujedinile tražeći da dobiju prave informacije, pošto od prekjuče iz KC Niš se ne saopštavaju podaci o broju pacijenata koji je smešten u bolnici. Zato je i bitno da novinari budu obavešteni, kako bi javnost bila obaveštena na vreme, da se ne stvara panika. Ako je država rešila da hapsi one koji putem društvenih mreža šire neke neproverene informacije, onda je od velike važnosti da predstavnici države daju prave i istinite informacije, kako bi se smanjivala panika“, nagalašava Radomirović.

On ističe da ovo što se dešava u Nišu budi sumnju, pa su zato novinari iz Niša tražili hitnu reakciju premijerke Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Verujem da će se to popraviti i da će i nadležni u Nišu shvatiti da je veoma važno da redovno obaveštavaju naše kolege šta se dešava“, napominje Radomirović.

„Ovo je prilika da mnogi pokažu neko svoje pravo lice, pa će tako biti sve više neproverenih informacija, kao što je bio slučaj sa onom o nestašici benzina. Ne znam koliko je dobro hapsiti te ljude, možda bi neka novčana kazna bila primerenija. Zato i mediji trebaju da objave pravu informaciju što pre. Meni je koleginica juče prošla pored benzinske pumpe i rekla da je izgledalo kao da je apokalipsa nastupila“, navodi Radomirović.

Sve vesti o koronavirusu pratite u Blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend