10. maj 2017.

Radomirović i Blagojević: Teško za medije, plate sve manje

Dugo nismo imali ovako tešku ekonomsku situaciju za novinare, plate su sve manje, sve je manje posla. Neki mediji se snalaze, situacija bi bila bolja da postoji pristup državnim fondovima da ga ne blokiraju parijski interesi, smatra novi predsednik UNS-a i urednik antikorupcijskog sajta Pištaljka Vladimir Radomirović.

Radomirović smatra da novac treba da se raspoređuje u informisanje svih građana i dodaje da je to „ulaganje da u nekom malom mestu imate medij koji izveštava o lokalnoj samoupravi i tako kontroliše kako se koristi novac“.

„Država se povukla iz medija, ali je povukla i novac koji je davala, tržište je oplao i ne postoji dovoljno kvalitetnih medija koji će pratiti lok samouprave, ali ni republičke i pokrajinske institucije“, dodaje on.

Urednik portala Južne vesti Peđa Blagojević kaže da Niš od 2007. godine izdvaja novac za sufinansiranje medija i navodi kao primer da je u izbornoj godini povećano finansiranje na 95 miliona dinara, da bi potom bilo smanjeno na 30 miliona.

„Ja bih to povezao s izborima. Novac nije završio u džepovima novinara, dobijali su ga mediji koji su bili bliski vlastima, dve porodice – Gašić, s druge strane porodica Radomirović. Imate izveštaj lokalnog antikorupcijskog foruma, nisu uspeli da utvrde gde je otišao taj novac. Povećan je novac za informisanje, ali ne vidim da su građani nešto bolje informisani“, kaže Blagojević.

Radomirović objašnjava da se u mnoge komisije koje odlučuju o medijskim projektima postavljaju ljudi koji rade u korist onih koji su na vlasti i dodaje da se tako nešto desilo u Beogradu.

„Milioni su dati firmama koji nemaju veze s informisanjem građana, to je ono na čemu moramo da radimo, da se izborimo da se takve zloupotrebe ne dešavaju, da novac bude tako raspoređen da svi imamo korist od njega, da se ne dešava da novac odlazi u džepove lokalnih moćnika“.

Kada je bilo gore – za vreme Tadića ili danas?

Poredeći situaciju u medijima, Radomirović ističe da je situacija u medijima bila mnogo lošija u vreme vlasti Borisa Tadića, ističući da je 2009. godine usvojen drakonski zakon o medijima.

„Kazne su bile ogrome, ali Ustavni sud ga je proglasio neustavnim, samo se UNS bunio i stao u zaštitu. Bila su masovna otupštanja novinara koji nisu bili po volji Tadićevoj vlasti, bilo je tu novinara Politike, urednik lista Alo je smenjen na večeri gde su vlasnici došli na večeru s Tadićem i doneli glavu urednika koji je kritički pisao o vlasti Tadića, to je bilo do 2012. Suvlasnici presa su bili Mišković i Đilas, Đilas to nikad nije priznao, zamislite koliko novca iz Beograda je odlazilo u Press“.

Peđa Blagojević, međutim, smatra da je situacija sada gora, pošto je dobijao pretnje od visokih funkcionera vladajuće partije.

„Slažem se da je u vreme Tadića uspostavljena kontrola nad medijima, ja sam svedok toga, tokom tog perioda dok je Tadić bio na čelu DS uspostavljeni su mehanizmi za kontrolu. Ja mislim da sa ovim danas ne može da se uporedi jer je mnogo gore, pošto aktuelna vlada usavršava mehanizme, indeks održivosti medija je u poslednje tri godine lošiji nego ikada. Dobijao sam pretnje od visokih funkcionera vladajuće partije koja se nije ogradila, ranije nije bilo zamislivo da vas neko nazove stranim plaćenikom, ja ne pamtim takav slučaj. Tadić jeste bio prvi čovek koji je meni tražio pitanja unapred i taj intervju je otkazan, ali ja funkcionere SNS ne mogu ni da dobijem, neće da dođu“, kaže Blagojević.

„Imamo situaciju gde sudovi izjavu „dao bih ti metak u čelo“ ne smatraju za pretnju, „treba vas zapaliti“ je za sud takođe sloboda govora. U oba slučaja su pretili visoki funkcioneri, označe vas kao strane plaćenike, kada funkcioner kaže novinaru da radi za CIA i da ide preko bare za instrukcije i niko to ne osudi vi ste u problemu. Mene su u Nišu snimali kamerom, imam fotografije registracije, policija ne može da nađe auto, da li je to moguće“, pita se Blagojević.

Radomirović navodi da je UNS uvek osuđivao sve vrste pritisaka i dodaje da je, kada medijima oduzmete novac, mnogo lakše da neko preti novinarima koji nemaju uslove za život. On smatra da su novinari onda spremni da popuste pred pritiscima.

„Pritisci su efikasniji ako su novinari siromašni. Uvek postoje pritisci vlasti ako ih mediji kritikuju, naše je da budemo složni i da se izborimo. Od kad je Vučić na vlasti Pištaljka objavljuje kritičke tekstove, imamo seriju tekstova o Siniši Malom, nikakve pozive od Vučića nismo imali tim povodom, niko nije pokušao da nas zaustavi, samo je Agencija za borbu protv korupcije pokušala da ga zaštiti i da nam ne dostavi podatkeiI na kraju je Vučić rekao da će da ga smeni“.

Radomirović smatra da Siniša Mali ni dana ne bi proveo na funkciji, da su veliki elektronski mediji objavili pisanje Pištaljke.

Govoreći o teškoj situacji u Večernjim novostima, Radomirović je rekao da država ima mehanizme da reši situaciju i zaštiti radna mesta, ali da je pitanje šta želi sa medijima koje ima u vlasništvu.

„Novosti su prodate 2006. nekim of šor firmama, Beko je priznao da je vlasnik, ono što se sada dešava je da je zaposlenima rečeno da postoji opasnost da prestanu da izlaze u avgustu. UNS je podržao apel zaposlenih, mi smo zatražili od predstavnika države da pronađu plan da se reši kriza, pozvali smo Tužilaštvo da pokaže rezultate istrage koju je vodilo, ne znamo šta se desilo, to je jedna od 24 sporne privatizacije“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend