07. apr 2021.

Radomirović: Ubijeni novinari razlog za ostanak UNS-a u vladinoj Radnoj grupi

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović izjavio je danas da je UNS ostao u Radnoj grupi Vlade Srbije za bezbednost novinara zbog 17 ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji, 16 stradalih medijskih radnika Radio-televizije Srbije tokom NATO bombardovanja, kao i zbog napada na kolege u manjim, lokalnim sredinama.

Foto: Pres centar UNS-a

„Smatrali smo da Radna grupa mora da nastavi rad zbog pitanja koja su pokrenuta u okviru nje – 17 novinara koji su ubijeni na KiM od 1998. do 2005. godine, 16 stradalih kolega 1999. u napadu NATO-a, ali i serije napada na lokalne medije koji ostaju neprimećeni“, rekao je Radomirović za okruglim stolom „Srbija 2030: Mediji i demokratija“.

Na današnjem okruglom stolu polemisalo se o napuštanju Radne grupe Vlade Srbije šest novinarskih udruženja i organizacija kada je izostala reakcija zbog nedavnih napada na KRIK.

Predstavnik UNS-a ostao je u grupi, a predsednik UNS-a Radomirović objasnio je danas da je Udruženje tražilo reakciju zbog napada na KRIK, ali da je rasvetljavanje ubistava novinara „viši cilj“. „Nikakve istrage nisu pokrenute za 17 ubijenih kolega na KiM. Država ništa nije uradila, a UNS je jedini koji je tražio pokretanje istraga“, izjavio je Radomirović.

Na pitanje novinarke Jelene Obućine, urednice programa Njuzmaks Adrija, zašto bi to bio „viši cilj u odnosu na ono što se dešava danas“, Radomirović je odgovorio da „ubistva novinara koja nisu rešena moraju da budu najviši cilj“. „Nema nama nikakve bezbednosti ni slobodnog novinarstva ako to ne rešimo“, naveo je on.

Obućina izjavila je, međutim, da „nema hijerarhiju šta joj je važnije“ i da su joj ubistva novinara „jednako važna kao ovo što se dešava njenim kolegama danas“.

Radomirović je istakao i da su napadima i pritiscima izloženi lokalni novinari, a da na to niko ne reaguje. Izneo je primer napada na ekipu Pištaljke u Šapcu, čiji je glavni i odgovorni urednik, kada joj je pre par meseci pretio upravnik zatvora u Šapcu jer su fotografisali njegovu vikendicu za koju uzbunjivači iz zatvora imaju dokaze da je građena materijalom i radnom snagom iz zatvora.

„Smatram da je ova Radna grupa napravljena da bi sa vrha vlasti dolazile poruke da se moraju istražiti svi napadi na novinare, da se pošalje poruka da ljudi koji su na nižim nivoima vlasti moraju da uvažavaju novinare“, naveo je predsednik UNS-a.

J. P.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend