21. dec 2022.

Skupština UNS-a: UNS izlazi iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Skupština Udruženja novinara Srbije odlučila je da se UNS povuče iz Radne grupe ze bezbednost i zaštitu novinara koju je 2020. godine osnovala Vlada Srbije. Kao razlog za ovu odluku učesnici Skupštine UNS-a istakli su da Vlada kao osnivač ove radne grupe nije ispunila obećanja da će ovo telo biti posvećeno podršci novinarima, uključujući i zaštitu od napada koji dolaze od nosilaca političke vlasti.

Istovremeno Skupština je poručila da će UNS biti otvoren za svaku buduću inicijativu u kojoj bi Vlada zaista štitila novinare od pritisaka nosilaca političke vlasti.

Iz Radne grupe su 13. marta prošle godine izašli Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje „Lokal pres“.

Ova udruženja su iz Radne grupe istupila zbog, kako su naveli, ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Posle izlaska UNS-a u Radnoj grupi za bezbednost novinara ostali su Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Sindikat novinara Srbije i RAB Srbija.

Na današnjoj Skupštini učesnici su konstatovali da je UNS u prethodnom periodu imao dosta aktivnosti.

U periodu od 7. juna 2021. godine do 12. oktobra 2022. godine UNS je reagovao sa 113 saopštenja, objavljeno je 454 tekstova i vesti posvećenih problemima medija i aktivnostima članova.

Udruženje novinara Srbije je jedino u regionu koje i dalje finansijski pomaže svojim članovima.

Od juna prošle godine iz Fonda Dobrica Kuzmić isplaćeno je 3.453.000 dinara, a iz Fonda solidarnosti 13.514.100 dinara beskamatnih pozajmica. Za godinu i po dana članovima UNS-a odobreno je i 1.779.000 dinara bespovratne pomoći.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend