20. jan 2021.

Razgovori sa kandidatima za generalnog direktora RTS-a sledeće nedelje

Upravni odbor Radio-televizije Srbije (UO RTS) zakazao je za sledeću nedelju razgovore sa kandidatima za generalnog direktora te medijske kuće, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Foto: Cenzolovka

UNS-u je to potvrdio predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić, koji je rekao da će se kandidati za generalnog direktora Javnog servisa sa članovima tog tela sastati na sednicama koje su predviđene za 26. i 28. januar, a da će zatim, u zakonskom roku, biti odlučeno ko će biti prvi čovek te medijske kuće.

Svaki kandidat na sednici UO RTS-a ima na raspolaganju deset minuta za izlaganje svog programa i razvoja RTS-a za mandatni period, sa razradom po godinama, piše u Pravilniku o izboru imenovanih lica, u kojem se dodaje da kandidati, potom, odgovaraju na pitanja članova Upravnog odbora najduže 20 minuta.

UO RTS je, podsetimo, 21. decembra prošle godine konstatovao da od 17 pristiglih, 14 prijava ispunjavaju uslove konkursa za generalnog direktora RTS-a. Većina kandidata koji su prošli konkurs dolaze upravo iz Javnog servisa. Ovo telo treba da na zatvorenoj sednici u roku od 45 dana od otvaranja prijava, odnosno početkom februara, odluči ko će biti na čelu RTS-a.

Među kandidatima za generalnog direktora RTS-a su Dragan Bujošević, dugogodišnji generalni sekretar te medijske kuće Stanislav Veljković, novinari Olivera Jovićević i Vladimir Palikuća, pomoćnik izvršnog direktora Tatjana Ćitić, Milena Vučetić, koja je sa mesta direktora tehnike otišla u penziju, kao i odgovorni urednik PGP RTS-a Marko Milutinović.

Na listi su i bivši član Saveta REM-a Miloš Rajković, osnivač RTV B92 i bivši državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković, doskorašnji prvi čovek nedeljnika „Ekspres“ Slobodan Orlić, reditelj Đuro Mrđa, iz RTV-a Zoran Cvetković, pesnik Vladan Rakić i novinar Miodrag Popov.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM), u međuvremenu, imenovalo je novog člana UO RTS-a Šćepana Praščevića, dvadesetdevetogodišnjeg pravnika iz Beograda, čime je popunjeno mesto u ovom telu koje je od marta 2019. godine bilo upražnjeno. Sada u punom sastavu, UO RTS-a odlučivaće po treći put za prvog čoveka Javnog servisa.

Prethodna dva konkursa za generalnog direktora, podsetimo, poništena su zato što nijedan kandidat nije imao potrebnu većinu glasova. Mandat generalnog direktora je pet godina, a jedno lice može biti imenovano najviše dva puta. Do imenovanja novog generalnog direktora funkciju vršioca dužnosti obavlja Dragan Bujošević, kojem je 5. maja prošle godine istekao petogodišnji mandat.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend