14. sep 2019.

Regulisano plaćanje nadoknade

Udruženja radio-stanica (RAB) Srbija i Asocijacija nezavisnih medija (ANEM) potpisali su protokol o saradnji sa organizacijama proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Prava interpretatora (PI) koji se reguliše plaćanje jedinstvene naknade za emitovanje fonograma i interpretacija, uz mogućnost ostvarenja umanjenja na mesečni iznos naknade.

Protokolom će, kako u današnjem saopštenju navodi RAB, biti omogućeno umanjenje minimalne naknade za sve emitere koji je plaćaju OFPS, a reč je pretežno o radio-stanicama koje imaju lokalnu i regionalnu zonu pokrivenosti.

Ugovorne strane saglasile su se da se za obračun minimalne naknade u skladu sa tarifom za pružaoce medijskih usluga sa sedištem van Beograda, koji imaju dozvolu za terestrijalno emitovanje, odobrava umanjenje od 25 odsto. Usaglašeno je i da se odobri umanjenje po konačnom obračunu u iznosu od 15 osdto korisnicima-emiterima koji plaćaju minimalnu naknadu za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, ako redovno dostavljaju programske šeme i ukoliko blagovremeno izmiruju naknadu po zaključenom sporazumu, navedeno je un saopštenju.

Predsednica Udruženja radio-stanica RAB Srbija Maja Raković izrazila je zadovoljstvo dogovorom i potpisanim Protokolom, naglašavajući da se umanjenje, prvenstveno odnosi na one emitere kojima je određena minimalna mesečna naknada za plaćanje.

„Među njima ima radio-stanica koje nisu u zavidnom finansijskom položaju. To su nadležni u OFPS i PI razumeli i brzo smo došli do zajedničkog predloga. Nastavićemo pregovore s OFPS i PI, a u sledećoj fazi želimo da smanjimo naknade koje se obračunavaju emiterima po postotku“, objasnila je predsednica RAB.

Umanjenje će biti primenjivano od 1. oktobra 2019, a obračunata minimalna naknada na mesečnom nivou ne može biti manje od 500 dinara, navedeno je u saopštenju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend