28. maj 2018.

Rešavati nagomilane probleme

Koordinatorka Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija Maja Stojanović izjavila je FoNetu da je dobra vest što počinje rad na novoj Medijskoj strategiji, ali smatra da je važno rešavati nagomilane probleme u medijskoj sferi i pre donošenja Strategije, jer će se svi mediji ugasiti, ako se bude čekalo na taj dokument.

Ona je ocenila da je dobro što je povučena radna verzija Medijske strategije, da posao ponovo kreće od početka i što se tiče metodologije rada, ljudi koji će biti u grupi i osmišljavanja rešenja za probleme u medijima. Ta rešenja svakako ne može da osmisli Vlada sama, već u tome moraju da učestvuju novinarska i medijska udruženja, ali i civilni sektor, kao neko kome je sloboda izražavanja od ključnog značaja, istakla je Stojanović.

Prema njenim rečima, za suštinu Medijske strategije je ključno ko će biti u radnoj grupi, jer su na to od početka bile usmerene glavne zamerke u procesu izrade Strategije.

Ukoliko nemamo uključene stručne ljude, eksperte, sve zainteresovane strane na izradi Startegije, predočila je Stojanović, možemo da znamo kakva će biti njena suština. Samo se nadam da će taj proces koji se sada vezuje za formu ovog puta biti mnogo brži, da bismo što pre krenuli da pričamo o suštini i rešavamo probleme dok se Strategija donosi, naglasila je Stojanović.

Ako budemo krenuli da rešavamo probleme u medijskoj sferi tek kada Strategija bude doneta, ugasiće se svi mediji, upozorila je Stojanović, koja smatra i da bi izmenama delova medijskih zakona trebalo preduprediti proizvoljna tumačenja.

Mi znamo da primena nije bila dobra i zato pisanje nove Strategije mora da krene od toga da obezbedi primenu onih mera koje su bile dobre, a onda da osmisli nove mere, istakla je Stojanović. Ako sada pišemo nove zakone da bismo rešili nešto što bivažeči zakoni mogli da reše, mislim da bi to bio korak u pogrešnom smeru, zaključila je Stojanović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend