15. dec 2020.

RTS emisijom „Reč na reč“ odškrinuo vrata za opoziciju

Pokretanje emisije „Reč na reč“ na Radio-televiziji Srbije, u koju će biti pozivani i predstavnici opozicije, predstavlja mali pozitivan pomak, ali nedovoljan za normalizaciju uslova za politički život u našoj zemlji.

To poručuju sagovornici Danasa nakon odluke rukovodstva RTS-a da u programsku šemu uvede debatnu emisiju koja se do sada emitovala u vreme izbornih kampanja, u kojoj će moći da se čuju poruke sa različitih strana političkog spektra.

Čelnici javnog servisa doneli su ovakvu odluku posle sastanka sa predstavnicima dela opozicije, koji su se osamnaestog novembra, u ime devet organizacija, susreli sa čelnicima televizije, zahtevajući otvaranje RTS-a za predstavnike vanparlamentarne opozicije.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da je od opšteg interesa za celokupnu opoziciju ali i demokratski poredak da se čuje drugo mišljenje na RTS-u.

Prema njegovim rečima, i da su neke druge stranke iz opozicije to postigle, on bi im rekao „svaka čast“.

– Ispalo je da smo mi, zato što smo svesni da cela opozicija i šire društvo ima interes da se vrati poverenje i izborni proces kao takav. Ovo jeste jedan mali korak sa tome. Što se konkretno emisije „Reč na reč“ tiče, biću vrlo otvoren: na sastanku se pomenula ta emisija, ne mogu da grešim dušu. Mi nismo ulazili u detalje, niti je bilo prirodno da ja, Aris Movsesijan ili Konstantin Samofalov njima objašnjavamo kako emisije treba da izgledaju i koje da budu. Lično nisam veliki ljubitelj te emisije. Gostovao sam dva-tri puta u beogradskoj i protekloj kampanji. To jeste format gde svako može da kaže nešto, ali to nešto je jako malo – ukazuje Jovanović.

On dodaje da nije siguran da se emisije takvog formata dovoljno gledaju, niti da ima vremena kada se pozove po pet-šest predstavnika da zaista dođe do svrsishodne debate.

Jovanović objašnjava da ne smatra da je uvođenje emisije „Reč na reč“ loše, ali da se nada da će to biti samo prvi korak u širem otvaranju.

Prema viđenju predsednika DSS-a, bilo bi zgodno pozivati ljude u emisije poput Upitnika, ali po pravilima koja su važila u vreme izborne kampanje.

– Da se mikrofoni uključuju samo za govornika kome je postavljeno pitanje, kako bi se sprečili oni raniji „Upitnici“. Ja sam učestvovao u nekoliko, Zoran Lutovac je učestvovao u jednom pa je morao da napusti emisiju, jer niste mogli da dođete do reči od buke koju su pravili predstavnici vlasti – podseća Jovanović.

Na kraju, uvođenje debatne emisije na RTS-u on ocenjuje kao pozitivan pomak, ali zaključuje da će to biti nedovoljno ukoliko ostane na tome.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, poručuje da uvođenje debatne emisije na javnom servisu jeste minimalan pomak, ali ni blizu dovoljnog da bi moglo da se kaže da su uslovi za politički život normalizovani.

– Emisije ovakvog formata bi morale da budu dopuna objektivnog informativnog programa koji građanima omogućava realan uvid u društvenu i političku stvarnost u Srbiji. Ukoliko se informativni program RTS -a ne upristoji, ni te debatne emisije neće imati smisla, jer će ličiti na rezervat u koji je smeštena opozicija koja se, iz ugla građana zatrovanih naprednjačkom propagandom, bavi bizarnom alternativnom politikom. Ukoliko RTS obmanjuje građane šest dana u nedelji, a onda sedmog da opoziciji 10 minuta da to demantuje, onda to najpre podseća na uzaludan Sizifov posao – ocenjuje Grbović.

Aris Movsesijan, prvi čovek Nove stranke, za ovakav potez javnog servisa kaže „to su samo odškrinuta vrata“.

On navodi da je to prvi korak i ono što su na sastanku tražili.

– To je prvi korak, on je mali, ali je ipak korak ka odškrinutim vratima. Kada sam predložio ovako nešto, većina opozicije, odnosno svi, tvrdili su da do sastanka neće doći. Kada smo poslali mejl i nismo dobili odgovor, svi su tvrdili da nam neće odgovoriti i da nema potrebe da isto to pismo nosimo na pisarnicu. Onda kada smo odneli pismo, rekli su da će RTS poslati neku trivijalnu delegaciju i na kraju je došao vrh RTS-a. Kada je došao vrh RTS-a, svi su tvrdili da se ništa neće popraviti. Evo sada smo dobili već neki prvi korak ka tome. To je daleko od idealnog, ali pokazuje da postoji namera da kada se komunicira na normalan način, može se doći makar do malih pomaka, a svaki veliki pomak počinje malim korakom – naglašava Movsesijan.

On ističe da se odluka RTS-a odnosi na celokupnu vanparlamentarnu opoziciju, što je bio njihov zahtev na sastanku.

„Mi još nismo dobili odgovor koji nam je rukovodstvo javnog servisa obećalo na razgovorima koje smo vodili“, poručuje generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov.

On dodaje da su njihovi zahtevi jasni i da će ih, ukoliko dođe do nastavka dijaloga, svakako precizirati i predstaviti javnosti. Samofalov navodi da je cilj kome teže slobodan javni servis, a ne kozmetičke promene koje bi za rezultat imale legitimisanje dosadašnjeg uništavanja javnog servisa i neslobodnih medija.

– S druge strane, svaki prostor za opoziciju ili istinu na RTS-u jeste korak napred i mala pobeda, a da li će to biti i ovo pokretanje novog ciklusa emisije „Reč na reč“ ostaje da vidimo kada emisija krene. Tek tada ćemo moći da zaključimo da li se radi o estetskim promenama i novom obmanjivanju javnosti ili otvaranju prostora za drugu stranu, istinu i pokretanje tema o kojima je RTS do sada ćutao. Međutim, čak i u najboljem slučaju, ova emisija može biti mala pobeda, ali svakako da nije dovoljna. Nećemo se zadovoljiti odškrinutim vratima, jer bi vrata javnog servisa morala biti širom otvorena za istinito i objektivno obaveštavanje javnosti – kaže Samofalov.

On ukazuje da javni servis mora biti standard kvalitetnog novinarstva, slobode medija i centralno mesto političke debate o svim najrelevantnijim temama, a ne instrument političke trgovine sa ciljem legitimisanja režima.

Prema najavama, prva emisija „Reč na reč“ biće posvećena odnosu Srbije prema pandemiji, a predstavnici stranaka raspravljaće da li Srbija treba da se zaključa uoči praznika i kako odabrati pravu vakcinu protiv novog korona virusa.

„Reč na reč“ biće emitovana na Prvom programu RTS-a u četvrtak, 17. decembra, u 21 čas, a u prvoj debati učestvuju predstavnici SNS, SPS, SPAS, SRS, Nove stranke i Narodne stranke, najavljeno je na portalu RTS.

Za razliku od uobičajenih debatnih emisija, „Reč na reč“ „ima čvrsta pravila kako bi svi učesnici mogli da iznesu svoje stavove bez ometanja“, navodi RTS, podsećajući zapravo da su to pravila za emisije u izbornim kampanjama, gde učesnici predstavljaju stavove u određenoj minutaži, bez slobodne diskusije.

SNS imala ravnopravan tretman sa DS 2012.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja objavio je na svom Tviter profilu tabele i grafikone povodom tvrdnji predsednika Aleksandra Vučića da do 2012. godine niko od predstavnika opozicije nije mogao da se pojavi u medijima.

On je objavio tabelu sa podacima o vremenskoj i konotacijskoj distribuciji izbornih lista na izborima 2012. godine po medijima. Kada je reč o centralnoj informativnoj emisiji RTS-a, listi „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić“, tada opozicione Srpske napredne stranke, posvećeno je jedan sat, dva minuta i 21 sekunda, sa 68 procenata pozitivne konotacije. Lista „Izbor za bolji život – Boris Tadić“ imala je 59 minuta i 23 sekunde, sa 67 odsto pozitivne konotacije.

Televizija Pink 2012. godine listi Demokratske stranke dala je sat i 28 minuta prostora u svojoj centralnoj informativnoj emisiji, 73 posto u pozitivnom kontekstu, dok je SNS dobila sat i 14 minuta, ali sa 79 procenata pozitivne konotacije.

Prema grafikonu koji je Gavrilović objavio, u drugom krugu predsedničkih izbora 2012. godine kandidat Boris Tadić bio je zastupljen 1.116 sekundi u Dnevniku RTS-a, a Tomislav Nikolić 1.170. U Nacionalnom dnevniku televizije Pink Tadić je dobio 1.481 sekundu prostora, a Nikolić 1.141.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend