03. okt 2019.

RTS: Radimo po zakonu, DRI uputio preporuke za korekciju poslovanja

Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je na svom portalu, reagujući na izveštaj Državne revizorske institucije (DRI), da ta televizija posluje po Zakonu o Javnim medijskim servisima, kao i svim ostalim zakonima Srbije.

DRI je kontrolom poslovanja RTS-a u 2018. godini utvrdila nepravilnosti u javnim nabavkama, obračunu i isplati zarada i raspodeli i uplati dobiti. Po nalazu državnih revizora RTS je prošle godine nepravilno sprovela javne nabavke u iznosu od najmanje 439,89 miliona dinara bez PDV-a.

„Izveštaj DRI o poslovanju RTS a u 2018. godinu sadrži Preporuke za korekcije određenih segmenata poslovanja. U Izveštaju se nalazi 17 Preporuka od kojih se sedam odnosi na javne nabavke. Primera radi, na potrebnu dvojezičnu dokumentaciju, poštovanje roka od 10 dana za donošenje Odluke, korekcija određenih terminologija, još preciznije specifikacije. Devet preporuka odnosi se na obračun zarada i drugih primanja“, saopštio je RTS na svom sajtu.

DRI je u izveštaju navela i da je RTS uvećao zarade zaposlenima za iznos od najmanje 262 miliona dinara zbog nepravilnog obračuna zarade po osnovu radnog učinka, uvećanja zarade zaposlenim po osnovu vremena provedenog na radu, kao i uvećanja po osnovu vremena provedenog na radu za časove rada noću, za visinski rad, za rad nedeljom i za rad praznikom.

„Napominjemo da RTS obračun zarada i drugih ličih primanja radi na osnovu Kolektivnog ugovora i Zakona o radu pri čemu se Kolektivnim ugovorom u nekim segmentima mogu dati veća prava od Zakona o radu“, odgovorio je RTS.

Prema DRI, RTS nije izvršio uplatu u budžet Srbije najmanje 50 odsto dobiti po završnom računu za 2017. godinu u iznosu od 767,89 miliona dinara, niti je pribavio saglasnost Vlade Srbije da iz ostvarene dobiti po finansijskim izveštajima za 2017. godinu pokrije gubitak u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu.

„RTS je u delu dobiti postupao po Zakonu o JMS, dok DRI smatra da treba da postupamo po Zakonu o budžetu što nije praksa u ostalim evropskim državama jer je Zakon o JMS leks specijalis. JMU RTS je u procesu revizije već postupila po nekim Preporukama, što je i navedeno u Izveštaju DRI. Jedna od njih se odnosi na isplatu stimulativnih naknada zaposlenima za sporazumni prestanak radnog odnosa za šta je RTS već dostavio potrebnu dokumentaciju. RTS ima zakonsko pravo da u roku od 90 dana postupi po ostalim Preporukama DRI i dostavi dokaze o učinjenom“, zaključio je RTS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend