06. apr 2017.

Sejdinović: Članovi komisije za medije u Subotici garantuju odluke koje će “nahraniti režimske medije”

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da imena članova Komisije za ocenu medijskih projekata u Subotici garantuju „kontroverzne“ odluke, odnosno odluke koje su u „suprotnosti sa javnim interesom“ i koje će „nahraniti“ režimske medije.

Sejdinović je rekao za subotički portal Magločistač da su u pitanju osobe koje su učestovale u brojnim spornim komisijama i donosile čak i odluke da se sredstva dodeljuju medijima koji kontinuirano i drastično krše Kodeks novinara Srbije i raspamećuju građane kao pamfleti vladajuće stranke.

“Vladimir Pavlović se i lažno predstavlja, jer on nije član NDNV-a, pošto je odlukom Suda časti isključen iz udruženja upravo zbog sramnih odluka koje je donosio u lokalnim komisijama, a u koje je ulazio ne na predlog našeg udruženja“, kazap je Sejdinović.

Foto: Magločistač (screen shot)

Foto: Magločistač (screen shot)

On je napomenuo da je po svemu sudeći u pitanju i „organizovana kriminalna delatnost“, navodeći da se pojedini ljudi iz određenih medija, uglavnom ista imena, pojavljuju kao članovi komisija u jednim lokalnim samoupravama, a u drugim dobijaju novac, zbog čega će, nada se, i odgovarati.

U sastav Komisiju za ocenu podnetih projekata po konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini rešenjem gradonačelnika Subotice imenovani su Vladimir Jovanović, ispred Udruženja turističkih novinara FIJET Srbija, Ferenc Berček na predlog RAB Srbije i Vladimir Pavlović, član Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

[povezaneprice]

„Zadatak Komisije je da izvrši ocenu projekata podnetih na raspisan Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini, sačini obrazloženi predlog o dodeli sredstava i isti dostavi gradonačelniku Grada Subotice“, navodi se u tekstu rešenja.

Crna slova znače nedostatak linka (Foto: Magločistač – screen shot)

Crna slova znače nedostatak linka (Foto: Magločistač – screen shot)

Sam konkurs je vredan 21,3 miliona dinara, dok je za sufinansiranje projekata putem pojedinačnih davanja u ovoj godini obezbeđeno 700.000 dinara.

Inače, rešenje o formiranju komisije doneto je još 13. marta i objavljeno na veb stranici lokalne samouprave, u rubrici Konkursi i oglasi. Ali, slučajno ili ne, samo u ćirilićnom delu.

Naime, u skladu sa višejezičnošću Subotice i činjenici da su u službenoj upotrebi tri jezika, odnosno četiri pisma, zvanična internet rezentacija lokalne samouprave nudi sadržaje na engleskom, hrvatskom, mađarskom i srpskom jeziku, na ćiriličnom i latiničnom pismu.

U rubrici Konkursi i oglasi, ukoliko odaberete latinicu, pojedina akta nedostaju, kao u slučaju konkretnog Rešenja o obrazovanju komisije.

Sa druge strane, ukoliko građani pretražuju Službene listove lokalne samouprave na ćirilici, suočiće se sa nedostatkom brojnih izdanja iz ranijih godina, koja su dostupna na – latinici.

Forsiranje ćirilice koju ne prati tehnička podrška evidentno je od momenta kada je Srpska napredna stranka (SNS) preuzela vodeću ulogu u vlasti Subotice pre nešto manje od godinu dana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend