06. apr 2017.

Sejdinović: Članovi komisije za medije u Subotici garantuju odluke koje će “nahraniti režimske medije”

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da imena članova Komisije za ocenu medijskih projekata u Subotici garantuju „kontroverzne“ odluke, odnosno odluke koje su u „suprotnosti sa javnim interesom“ i koje će „nahraniti“ režimske medije.

Sejdinović je rekao za subotički portal Magločistač da su u pitanju osobe koje su učestovale u brojnim spornim komisijama i donosile čak i odluke da se sredstva dodeljuju medijima koji kontinuirano i drastično krše Kodeks novinara Srbije i raspamećuju građane kao pamfleti vladajuće stranke.

“Vladimir Pavlović se i lažno predstavlja, jer on nije član NDNV-a, pošto je odlukom Suda časti isključen iz udruženja upravo zbog sramnih odluka koje je donosio u lokalnim komisijama, a u koje je ulazio ne na predlog našeg udruženja“, kazap je Sejdinović.

Foto: Magločistač (screen shot)

Foto: Magločistač (screen shot)

On je napomenuo da je po svemu sudeći u pitanju i „organizovana kriminalna delatnost“, navodeći da se pojedini ljudi iz određenih medija, uglavnom ista imena, pojavljuju kao članovi komisija u jednim lokalnim samoupravama, a u drugim dobijaju novac, zbog čega će, nada se, i odgovarati.

U sastav Komisiju za ocenu podnetih projekata po konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini rešenjem gradonačelnika Subotice imenovani su Vladimir Jovanović, ispred Udruženja turističkih novinara FIJET Srbija, Ferenc Berček na predlog RAB Srbije i Vladimir Pavlović, član Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

[povezaneprice]

„Zadatak Komisije je da izvrši ocenu projekata podnetih na raspisan Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini, sačini obrazloženi predlog o dodeli sredstava i isti dostavi gradonačelniku Grada Subotice“, navodi se u tekstu rešenja.

Crna slova znače nedostatak linka (Foto: Magločistač – screen shot)

Crna slova znače nedostatak linka (Foto: Magločistač – screen shot)

Sam konkurs je vredan 21,3 miliona dinara, dok je za sufinansiranje projekata putem pojedinačnih davanja u ovoj godini obezbeđeno 700.000 dinara.

Inače, rešenje o formiranju komisije doneto je još 13. marta i objavljeno na veb stranici lokalne samouprave, u rubrici Konkursi i oglasi. Ali, slučajno ili ne, samo u ćirilićnom delu.

Naime, u skladu sa višejezičnošću Subotice i činjenici da su u službenoj upotrebi tri jezika, odnosno četiri pisma, zvanična internet rezentacija lokalne samouprave nudi sadržaje na engleskom, hrvatskom, mađarskom i srpskom jeziku, na ćiriličnom i latiničnom pismu.

U rubrici Konkursi i oglasi, ukoliko odaberete latinicu, pojedina akta nedostaju, kao u slučaju konkretnog Rešenja o obrazovanju komisije.

Sa druge strane, ukoliko građani pretražuju Službene listove lokalne samouprave na ćirilici, suočiće se sa nedostatkom brojnih izdanja iz ranijih godina, koja su dostupna na – latinici.

Forsiranje ćirilice koju ne prati tehnička podrška evidentno je od momenta kada je Srpska napredna stranka (SNS) preuzela vodeću ulogu u vlasti Subotice pre nešto manje od godinu dana.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend