10. dec 2020.

Selaković: Srbija je svesna značaja slobode medija

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je danas na Svetskoj konferenciji o slobodi medija da je Srbija svesna značaja i uloge slobode medija u izgradnji politički naprednog društva u kojem će građanske slobode biti dosledno poštovane.

Na konferenciji koju su putem video veze organizovali Unesko i Holandija, Selaković je rekao da napad na medijske radnike Srbija smatra i udarom na temelje društva, odnosno ozbiljnom pretnjom naporima izgradnje i unapređenja društva po meri svih, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je kazao, kako se navodi, da je Vlada Srbije nedavno usvojila Akcioni plan za medijsku strategiju i donela odluku o obrazovanju Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, u čijem će radu između ostalih učestvovati predstavnici kabineta premijerke Ane Brnabić i nekoliko ministarstava i tužilaštva, kao i EU, OEBS-a i novinarskih udruženja.

Ministar spoljnih poslova je rekao da su Udruženje novinara Srbije (UNS) i Komisija za istraživanje ubistava novinara upozorili da je nedopustivo da se u optužnicama protiv lidera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova ne pominju zločini nad novinarima, navodi se u saopštenju.

Selaković je naveo da podaci UNS-a pokazuju da je od 1998. do 2005. godine na Kosovu ubijeno ili nestalo 17 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika, i dodao da njihova imena „opominju da počinioci ne smeju da ostanu nekažnjeni“, dodaje se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend