04. mar 2021.

SOS telefon je razvio ANEM a ne Vlada

Moje iskustvo rada u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara uverilo me je u to da je neophodno postojanje jedinstvenog broja na kojem će moći da se dobiju elementarne informacije.

Veran Matić (foto: FoNet / Božidar Petrović)

Vrlo često imamo slučaj da se tužilaštvu prijavljuju slučajevi čija priroda je takva da se ne gone po službenoj dužnosti. Zbog toga u statistici ima puno odbačaja prijava, i potom se ništa ne događa. Naravno, ovo nije jedini razlog velikog broja odbačaja prijava. Projekat SOS telefona Asocijacija nezavisnih medija (ANEM) razvija već neko vreme, ali do sada nije imao podršku donatora. Sada je Radna grupa podržala ideju kroz akcioni plan, a OEBS i Ambasada Kraljevine Norveške, obećali su pomoć za realizaciju, kaže za Danas Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara, povodom nedavno uspostavljene telefonske linije za pravnu pomoć medijskim radnicima.

Kako dodaje, taj sistem postavlja ANEM a na pozive odgovaraju, za sada, advokati ANEM-a i NDNV-a.

– Na pozive odgovara advokat Veljko Milić, izvršni direktor ove organizacije, koji je i član obe radne grupe, tako da veoma dobro poznaje probleme u dosadašnjem radu. Sada će se, prilikom prijavljivanja slučajeva, novinari i novinarke detaljnije upoznati sa zakonskim kvalifikacijama dela i mogućnostima. Ako je reč o krivično pravnom postupku, onda će se uputiti na kontakt tačke u MUP-u i Tužilaštvu, uz uputstvo na koji način se prijavljuje slučaj. Ako je reč o prekršaju koji se goni po privatnoj tužbi, onda će dobiti osnovne informacije o tome kako se to radi, objašnjava Matić.

On dodaje da su u pripremi različiti modeli prijava koji će uskoro biti dostupni i na platformi i aplikaciji bezbedninovinari.rs, kao i brojne druge informacije kojih sada nema sređenih na jednom mestu, a tiču se prava novinara.

– Mislim da bi bilo vrlo važno da udruženja ponude još projekata koji bi pomogli osnaživanje novinara i novinarki, kada je reč o zaštiti i bezbednosti. Siguran sam da će za to biti obezbeđena sredstva. Povećanje stepena zaštite novinara, ostvarivanja zaštite od pretnji, napada, govora mržnje, nije moguće bez saradnje sa institucijama. U ovom slučaju, stvorena je i mogućnost direktne komunikacije sa predsednicom Vlade i ministarkom kulture i informisanja, jednom mesečno, i smatram da je to prostor koji treba iskoristiti. Za naredni sastanak Radne grupe, priprema se tema političkih pritisaka, i to će biti i tema sastanka sa predsednicom Vlade na narednom sastanku, navodi Matić.

Novinari izloženi napadima preko tabloida, putem SOS telefona dobiće vrlo precizno kvalifikacije dela koja su počinjena, kao i opcije o tome šta mogu učiniti da bi zaštitili svoj integritet i bezbednost. Dobiće informacije o tome gde mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć ako se odluče na podnošenje tužbi, kao i informacije o tome kakva je praksa u sličnim slučajevima do sada bila.

– Pošto sam i sâm bio česta meta napada tabloida, i podnosio tužbe, jasno mi je koliko je važna kompetentna preporuka šta je moguće uraditi, i dobiti snažnu pravnu podršku, a advokati ANEM-a, od osnivanja 1994. godine, u ovakvim slučajevima sa tabloidima, mislim da nisu imali nijedan izgubljen slučaj, bar kad je reč o procesima u kojima sam i sâm bio akter, zaključuje Matić.

Besplatni broj

Na besplatni broj 0800 100 115 novinari mogu da dobiju 24-satnu podršku u slučajevima ugrožavanja bezbednosti, pretnji, pritisaka i nasilja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend