10. apr 2023.

Specijalna izvestiteljka UN: Za srpske medije na Kosovu glavni problem pristup informacijama na srpskom

Specijalna izvestiteljka UN za zaštitu i unapređenje slobode mišljenja i izražavanja Ajrin Kan rekla je tokom svoje posete u Prištini da je za srpske medije na Kosovu glavni problem pristup informacijama na srpskom jeziku, naročito u kosovskom parlamentu, gde tokom sednica prevod nije uvek dostupan, pa je veoma teško da izveštavaju o tome šta je rečeno.

„Problem je i pristup zakonima i drugim dokumentima koji su na srpskom jeziku dostupni sa vremenskim zakašnjenjem u odnosu na to kada su objavljeni na albanskom“, rekla je Kan u intervjuu za „Radio Goraždevac“.

Prema njenim rečima, predstavnici srpskih medija smatraju da zato nisu u stanju da na vreme izađu u susret potrebama svoje zajednice.

„Kada je reč o jeziku, želela bih da dodam da postoji Poverenik za jezike u kancelariji premijera Kosova, tako da ipak čine neki napor u vezi s tim problemom. Takođe, postoji Poverenik za pristup informacijama, a čula sam i od medija na srpskom i od medija na albanskom jeziku pozitivne komentare o njegovom radu, odnosno da se popravila situacija kada je reč o slobodnom pristupu informacijama“, istakla je ona.

Govoreći o dostupnosti političara medijima, ona je rekla da bi svuda, i u Beogradu, i u Prištini, političari trebalo da odgovaraju građanima i da je uloga medija veoma važna, jer omogućavaju građanima da čuju šta političari rade.

„Predstavnicima skupštine sa kojima sam se srela u Prištini savetovala sam da usvoje etički kodeks, nadam se da će se to dogoditi. U Beogradu, u parlamentu razgovarala sam o tome da parlamentarci imaju veoma visoku zaštitu slobode političkog govora, ali moraju da je koriste odgovorno i da budu otvoreni za sve medije“, navela je Kan.

Ona je naglasila da je čula da neki političari ne žele da govore za određene medije, što smatra da nije dobro.

„Oni moraju biti odgovorni i otvoreni za sve, ukoliko žele da budu u javnom prostoru, bez obzira iz koje medijske kuće dolaze pitanja, sve dok ih ti mediji tretiraju na fer način“, dodala je Kan.

Kada je reč o slučajevima neistraženih i neprocesuiranih ubistava i nestanaka novinara na Kosovu, ona je rekla da je pokrenula tu temu u razgovoru sa prištinskim vlastima, jer je svako ubistvo novinara veoma opasno pošto utiče na sve novinare, šalje poruku, naročito kada smo suočeni sa nekažnjivošću tih zločina, kada istrage nisu završene, kada nema suđenja.

„Takvo stanje stvari je u suštini poruka da nekažnjeno možete ubiti novinara i na taj način zaustaviti slobodu govora. Zato je veoma važno, a naglasila sam to na Kosovu, da dođe do istraga, da se one završe i da se osigura pravda. Ovi slučajevi datiraju od pre 20 i više godina, ima 17 nerešenih slučajeva. Postoji specijalni tužilac, ali sa njim se nisam srela. Pokrenula sam tu temu sa drugim tužiocem i ovu temu ću staviti u svoj izveštaj“, navela je Kan.

Kan je ove nedelje bila i u Beogradu gde je predstavila preliminarne zaključke svoje posete, a konačni izveštaj se očekuje naredne godine.

Ona je tada izrazila zabrinutost što Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne preduzima odgovarajuće mere protiv tabloidinih medija, koje je ocenila kao glavne u širenju govora mržnje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend