07. apr 2023.

Ajrin Kan, specijalna izvestiteljka UN: Četvrt veka čekanja predstavlja uskraćivanje pravde porodici Ćuruvija (VIDEO)

To što je 24 godine potrebno da pravda krene svojim tokom predstavlja i pogrešnu poruku da za ubistvo novinara možda hoće a možda i neće biti pravde i da će možda do nje biti potrebno četvrt veka, kaže za Cenzolovku Ajrin Kan, specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za zaštitu i unapređenje slobode mišljenja i izražavanja

Ajrin Kan (foto: Jelena L. Petković / Cenzolovka)

– To što je porebno 24 godine da pravda krene svojim tokom, naravno, predstavlja uskraćivanje pravde porodici novinara (Slavka Ćuruvije, prim. nov). To je, takođe, pogrešna poruka da za ubistvo novinara možda hoće a možda i neće biti pravde i da će možda do nje biti potrebno četvrt veka. Ima nekoliko slučajeva koji nisu rešeni dugi niz godina. Pozvala bih vlasti da deluju brzo kako bi završili istrage i počinioce priveli pravdi, kaže za Cenzolovku Ajrin Kan, specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za zaštitu i unapređenje slobode mišljenja i izražavanja.

Odgovarajući na pitanje možemo li uopšte da počnemo razgovor o slobodi medija i slobodi izražavanja kada imamo nerešene slučajeve ubistava novinara, Kan naglašava da u Srbiji “i dalje imamo pretnje i napade na novinare koji se ne osećaju bezbedno”:

I dalje imamo pretnje i napade na novinare koji se ne osećaju bezbedno. I to je način cenzurisanja govora i medija. Zato mislim da je potrebno više pažnje posvetiti rešavanju ovih slučajeva što je brže moguće (Ajrin Kan, specijalna izvestiteljka UN)

– I to je način cenzurisanja govora i medija. To je razlog zašto mislim da je potrebno više pažnje posvetiti rešavanju ovih slučajeva što je brže moguće. Neka vrsta ubrzavanja istrage, izdvajanja više resursa za to. Razgovarala sam sa Kancelarijom tužioca o tome i neke mere su preduzete, ali možda je više porebno. Pogotovu kada je reč o starim slučajevima.

Specijalna izvestiteljka UN za zaštitu i unapređenje slobode mišljenja i izražavanja boravila je u Srbiji od 28. marta do 6. aprila. Tom prilikom sastala se i sa novinarima. 

Upitana kakav je utisak stekla o slobodi govori i slobodi medija, zaključuje: “Plašim se da ima još mnogo toga da se uradi”:

– Zakoni su veoma jaki, pravni okvir je jak, ali postoji jaz između zakona i toga šta se dešava u praksi. A u praksi je medijski pejzaž pun problema, kod tabloda i drugih imamo širenje kampanje blaćenja i napada, takođe mora biti više pluralizma u sadržaju, mora biti različitih političkih stavova, mora biti prostora za različitost vaše zajednice u medijskom prostoru, kaže Ajrin Kan za Cenzolovku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend