16. okt 2023.

Šta nas čeka ukoliko „prođu“ medijski zakoni: Život u potpunom mraku, očigledne laži postaju istina

Ukoliko se usvoje izmene medijskih zakona prema planu Vlade - ubrzo će nestati i ono malo televizija na kojima možete videti, na primer, kako izgledaju protesti protiv vlasti, kako se ponašaju kada im postavimo kritičko, a ne naručeno pitanje, kao i kako izgleda profesionalno informisanje u javnom interesu.

Sneg i smetnje na ekranu – tako bi vlast volela da izgleda program N1. I to je krajnji cilj zakonskih izmena koje su unete preko noći.

„Da vam plastično objasnim, to je kao kad imate neku prodavnicu i neko vam kaže morate ovaj proizvod da stavite u prodavnicu, ali to ćeš još i da mi platiš, pod takvim pritiskom šta radi onaj koji je vlasnik prodavnice, on će da kaže ja ovo više ne mogu da radim, ja ću da odem. Isto može da se desi operatorima, jer nemaju interes da rade ako ih neko ucenjuje, ako ih neko reketira. Ovo direktno tera strane investitore, naročito što ste došli do situacije da neko kaže, e sad ćete vi meni da platite propagandu mene kod vas“, pojasnio je programski direktor N1 Igor Božić.

U početku je samo neprijatno, ali kroz nekoliko dana shvatićete da vam je preko noći država ukrala pravo da samostalno birate i da mislite sa samo dva člana jednog zakona.

„Ukoliko ne dođe do dogovora, onda bi REM trebalo da odredi kolika je cena koju će operator morati da plati bilo kome ko je na nacionalnoj frekvenciji. To je specifičan oblik reketa koji će država sprovoditi“, smatra stručnjak za komunukacije i medije Igor Avžner.

Radi vam televizor, nemojte menjati kanal, samo slušajte. Da li je u redu da Olivera Zekić odlučuje koliko SBB mora da plati Milomiru Mariću da bi se on emitovao na SBB-u? Bez obzira na to što možda korisnici SBB-a i ne gledaju Hepi.

„Ovo je u stvari rat vlasti, konkretno Aleksandra Vučića protiv demokratskijeg dela javnosti, sa idejom da izazove da investitori koji su vlasnici SBB-a kažu pa dosta bre više“, rekao je Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

I ako kažu „dosta bre više“, vi ni ovo nećete moći da čujete, a očigledne laži postaće i vaša istina, novčanik će vam biti sve prazniji.

„Na sam SBB to može da utiče da se naši troškovi podignu i da usluga poskupi, mi nemamo nikakvu mogućnost da znamo na koji način će REM i po kojim kriterijumima će to biti nadoknada i koliko će to da utiče na korisnike“, rekao je advokat SBB Jovan Zečević.

Ipak, nije još sve gotovo. Nove konsultacije sa predstavnicima OEBS-a su u utorak.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend