15. maj 2020.

Šta piše u pismu koje je Ana Brnabić poslala Fridom Hausu? (DOKUMENT)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je 13. maja 2020. uputila pismo Majklu Abramovicu, predsedniku Fridom hausa i priložila analizu njihovog izveštaja „Zemlje u tranziciji 2020“.

Foto: Vlada RS

U analizi, u koju je Danas imao uvid, navodi se da je Vlada Srbije pokušala da kritički preispita validnost iznetih zaključaka i njihovu verodostojnost i relevantnost, poštujući pravo Fridom hausa da koristi sopstvene parametre za „merenje“ razvoja određenih segmenata demokratije u društvu i institucijama.

Predsednica Vlade je takođe izrazila želju da sa Fridom Hausom započne konstruktivan dijalog i saradnju, što je našem ambasadoru u Vašingtonu već potvrđeno sa njihove strane.

„Iako se u izveštaju, i komentarima na sam izveštaj koji su usledili po njegovom objavljivanju, tvrdi da je Srbija doživela najdramatičniji pad stepena demokratičnosti u regionu Balkana, činjenica je da je Srbija ocenjena od strane Fridom hausa kao zemlja sa najvišim stepenom demokratije na Zapadnom Balkanu. Stepen demokratije u Srbiji veći je za 0,10 procenata u odnosu na drugoplasiranu Crnu Goru i čitavih 0,64 procenta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Dakle, tumačenje izveštaja „Zemlje u tranziciji 2020“ po kome Srbija predvodi demokratsko nazadovanje na Zapadnom Balkanu nije opravdano brojkama, koje ukazuju da je Srbija najbolje rangirana“, navodi se u odgovoru premijerke na izveštaj Fridom Hausa.

Ona u pismu dalje dodaje da za razliku od brojnih drugih zemalja centralne Evrope i Balkana, Srbija je zabeležila smanjenje ocene za minimalnih 0,04 (uz Srbiju, jedino je Estonija zabeležila minimalni pad od 0,04, dok su svi ostali bili lošiji: Bugarska, Češka Republika, Letonija, Slovačka, Albanija, Crna Gora, Poljska i Mađarska).

„Predstavljanje Srbije, zemlje koja ima minimalan pad rezultata, kao zemlje koja „prednjači u opadanju demokratije“ u Evropi, nije ništa drugo do pogrešno, zlonamerno i svakako netačno tumačenje kvantitativnih podataka iznetih u samom izveštaju“, ocenjuje Brnabić.

Ona podseća da je ključni zaključak izveštaja da Srbija, po prvi put od 2003. godine, više ne spada u kategoriju demokratija, već u kategoriju tranzicionih/hibridnih režima.

„Međutim, nijedan drugi relevantan izveštaj ili indeks demokratije nije registrovao ili nagovestio takvo demokratsko „skliznjavanje“ Srbije u 2020. godini. Za razliku od Fridom hausa, ni EIU Democracy Index (indeks časopisa “The Economist”) ni BPT Index ne detektuju takvu transformaciju u Srbiji. Prema oba ova indeksa demokratije Srbija se svrstava kao demokratski režim čija je ocena značajno iznad definisane granice neophodne za sklizavanje u kategoriju tranzicionih / hibridnih režima“, napominje predsednica Vlade Srbije.

Prema nenim rečima, kada se uporede ocene Srbije u izveštaju za 2019. i izveštaju za 2020. godinu, jeste da u stvari nema većih razlika u rezultatima. Srbija je, dodaje ona, zadržala iste ocene po 6 od 7 indikatora, sa padom samo u jednoj oblasti od 0.25 poena (0,25 poena je minimalna promena rezultata koju država može da zabeleži u ovakvim izveštajima).

„Jedina kategorija u kojoj je zabeležen pad je kategorija korupcije, za koju je Srbija dobila ocenu 3,50, u poređenju sa prošlogodišnjom ocenom koja je iznosila 3,75. To što je Srbija stavljena u kategoriju hibridnih režima jedino je posledica najmanjeg mogućeg pada rezultata po pitanju korupcije u izveštaju „Zemlje u tranziciji 2020“, ističe u pismo.

Originalan dokument pisma na engleskom jeziku koje je premijerka Ana Brnabić poslala Fridom Hausu možete preuzeti na ovom linku, a na ovom linku je dostupna verzija na srpskom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend