23. sep 2018.

TS: Nisu dostavljeni podaci o izgradnji Beograda na vodi

Transparentnost Srbija (TS) je saopštila da su žalbu protiv Grada Beograda podneli Povereniku za informacije od javnog značaja, a urgenciju Vladi Srbije zato što im nije odgovoreno na zahtev za informacije u vezi sa izgradnjom objekata javne namene u Beogradu na vodi.

Preuzeto sa rs.n1info.com

U saopštenju TS se ocenjuje da ćutanje dva državna organa dopunjuje „dugačak niz bahatosti, nepravilnosti i nezakonitosti“ u vezi sa projektom „Beograd na vodi“.

TS je od nadležnih organa zatražila informacije o tome da li je bilo koji organ Grada Beograda doneo odluku kojom je propisano da se radovi na uređivanju građevinskog zemljišta priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na ime doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i da li je takav predlog ili inicijativa upućena ovim organima.

„Jedna stavka zaslužuje stalnu pažnju javnosti, ako ni zbog čega drugoga, a ono zbog činjenice da je reč o gotovo 300 miliona evra, odnosno 33 milijarde dinara. Tolika je, naime, vrednost doprinosa za građevinsko zemljište koji se, po ‘leks specijalisu’, investitoru ne mora naplatiti ako zauzvrat izgradi objekte javne namene, u istoj vrednosti“, navodi se u saopštenju.

TS dodaje da investitor zbog „leks specijalisa“ te objekte može da gradi bez postupka javnih nabavki, poveravajući poslove firmama po svom izboru, što predstavlja korupcijski rizik.

„U odsustvu konkurencije, investitor koji izvodi radove će imati interes da prikaže što veću cenu radova, kako bi na taj način otplatio što veći deo doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Povrh svega, ne znamo kakav je plan izgradnje objekata javne namene, da li je išta do sada izgrađeno i koliko je to koštalo“, dodaje TS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend