23. jul 2022.

Tužilaštvo traži da ga Poverenik zaštiti od uticaja medija ili podnese ostavku

Više javno tužilaštvo u Beogradu ponovo apeluje na Poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca (DVT) Milana Tkalca da bez odlaganja postupi po svim zahtevima za zaštitu od nedozvoljenog uticaja na tužioce koji se ogledaju u netačnom izveštavanju pojedinih medija ili da podnese ostavku na funkciju izbornog člana DVT, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Podsećaju da je DVT garant samostalnosti javnog tužilaštva i tužilaca, a da je Poverenik za samostalnost uveden kao realizacija mera iz Akcionog plana za Poglavlje 23, odnosno obaveza javnog reagovanja DVT na političke i druge nedozvoljene uticaje na tužioce.

„Imajući u vidu način na koji su u prethodnom periodu pojedini štamapani mediji i portali izveštavali o postupanju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao i o integritetu, stručnosti i osposobljenosti nosilaca javnotužilačke funkcije u ovom tužilaštvu, Više javno tužilaštvo smatra da je više nego očigledno da se radi o nedozvoljenom uticaju i da su se stekli svi uslovi da Poverenik za samostalnost reaguje u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Državnog veća tužilaca“, stoji u saopštenju.

Navode da posebno zabrinjava tekst objavljen u novinama „Nova“ pod naslovom „Viši tužilac objavio rat svim inspektorima 4. odeljenja zbog Milenkovića“, koji je, kako su rekli, pun neistinitih navoda i insinuacija, i predstavlja samo jedan u nizu napada na tužioce beogradskog Višeg javnog tužilaštva.

„Imajući u vidu ovaj i slične medijske objave svako dalje odbijanje Poverenika za samostalnost da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima jača percepciju javnosti da su tužioci u potpunosti nezaštićeni od nedozvoljenih uticaja i degradira tužilačku samostalnost“, dodaju iz višeg javnog tužilaštva.

Kažu da ukoliko nije spreman da stane u zaštitu svojih kolega tužilaca koji su ga izabrali kao člana DVT, Više javno tužilaštvo u Beogradu smatra da bi ostavka Milana Tkalca bila moralni čin.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend