14. avg 2023.

TV nastupima protiv kritika: „Ako bi da polaže račune, neka ide u Skupštinu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za 40 dana 30 puta se direkno obratio građanima, prebrojali su u organizaciji Crta. Ali, to je bilo do 9. avgusta. Sa današnjim gostovanjem ta se brojka popela na 32. Za to vreme malo šta novog je saopštio građanima. Kontinuirana kampanja ali i kontrola štete zbog sve većeg gubitka podrške među zapadnim partnerima, neka su od objašnjenja televizijskih aktivnosti predsednika Srbije.

Snimak ekrana, TV Pink

Još jedan intervju, odnosno obraćanje Aleksandra Vučića, predsednika Srbije. Treći put ove nedelje. Teme? iste.

Neverovatno učestala prisutnost u medijima i direktno obraćanje građanima je manir Vučića od početka, podseća psiholog Žarko Korać. Služi da drži pažnju i vodi neprekidan ekonomsko propagandni program. Ali, sada se pojavljuje „češće čak i za samog sebe“, dodaje.

„Da, to je kontrola štete, on pokušava svojim pojavljivanjem i hvaljenjem samog sebe da ako tako mogu da kažem, neutrališe ove kritike koje dolaze spolja. Očigledno ga one brinu, iako on kaže – to nije bitno, to su neistine. Ako je 30 puta za 40 dana bio uglavnom na udarnim terminima televizije, to pokazuje da je on zabrinut zbog tih kritika“, smatra Korać.

Sam Vučić pak kaže da on tako, gostujući po televizijama i održavajućći pres konferncije, polaže račun narodu.

„To je jedna mantra postala. Šta god da uradite, kako god da uradite, ono suprotno će biti bolje. Podsetiću vas na Miloševića i Koštunicu, njih dvojica su se ređe pojavljivali. Oni su rekli: nije ih briga za naš narod, desile su se važne stvari. Ovaj jedan se ne obraća narodu po mesec dana, a ovaj drugi šalje saopštenja te je neobavešten. Danas, kada smo obavešteni i kada smo spremni da govorimo i odgovaramo na pitanja i da polažemo račune, da podnosimo izveštaje našem narodu, sad ne valja to“, kazao je Vučić.

„Šta on hoće – da kompenzuje Koštunicu i Miloševića?! Pa to je smešno. Ako želi da polaže račune, neka ide u skupštinu, ionako ima većinu tamo i to veliku. Neka ide tamo pa neka kaže šta je radio. Mada bi to trebalo Vlada da radi a ne predsednik države“, naglašava Korać.

Dok gubi podršku i trpi po prvi put ozbiljne kritike zapada, Vučić se obraća svom biračkom telu. Korać kaže da se on uvek njima i obraća i koriguje svoje izjave prema onome što fokus grupe kažu da žele da čuju.

Profesor Korać kaže da se Vučić nikada zapravo ne obraća svojim kritičarima – sve su poruke namenjene očuvanju biračkog tela.

„On je u suštini koncentrisan da sačuva svoje biračko telo. On se zapravo i ne obraća svojim kritičarima, on nikada ne pokušava njih da ubedi. To je čovek koji drži na okupu svoje biračko telo koje je prilično veliko“, navodi Korać.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend