22. maj 2018.

United grupa: RTS traži 100 puta veću cenu od BBC

United Grupa potvrdila je da je u decembru 2017. od RTS-a dobila novu ponudu za emitovanje kanala koja je 10 puta veća od cene koju su do tada do sada plaćali.

Kako navode u saopštenju, potpuno su zatečeni, jer javni servis traži 100 puta veću cenu od BBC-a i 27 puta veću od one koju javni servisi prosečno naplaćuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu.

„Cena koju je RTS ponudio je neprihvatljivo visoka i nije u skladu sa praksom i cenama drugih evropskih javnih servisa. Zato je logično da dijalog između nas nije mogao da bude završen prihvatanjem takve ponude. Nadamo se da će se pregovori nastaviti zbog brojnih gledalaca i da će RTS da razmotri svoju ponudu koja, nažalost, samo može da vodi masovnom gašenju srpskog javnog servisa van Srbije“, navodi se u saopštenju United grupe.

Oni dodaju da je praksa nacionalnih emitera iz Evrope da ih zastupa EBU, European Broadcasting Union. EBU, navode, obezbeđuje najširu distribuciju ovih kanala, jer ima ugovore sa svim operatorima. UG ističe da sarađuje sa EBU po pitanju distribucije kanala drugih nacionalnih emitera, dok je RTS ove godine izašao van unije kako bi sam distribuirao i naplaćivao. Nije jasno zasto je RTS istupio iz EBU koja mu je pružala najširu moguću distribuciju i sigurnu naplatu prihoda i, prema njihovim saznanjima, želi da ustupi pravo distribucije ekskluzivno privatnoj firmi.

„Netačan je navod RTS-a je da je United Grupa u Sloveniji neovlašćeno reemitovala program RTS-a, jer postoji dokument kojim je regulisano reemitovanje RTS kanala u Sloveniji. Mi hocemo da plaćamo za kanale RTS-a i mislimo da RTS treba da naplaćuje za emitovanje svojih kanala van Srbije, ali prema praksi i cenama drugih evropskih javnih servisa i uz mogućnost gledanja programa putem svih platformi bez dodatne nadoknade. Međutim, RTS zahteva i nadoknade za emitovanje svojih kanala kroz EON i korišćenje funkcionalnosti vraćanja programa unazad (TV unazad), što je u suprotnosti sa svetskom praksom. Činjenica je da nijednom kanalu ne plaćamo dodatno. Pomenuti načini gledanja televizije su deo standardnih ugovora sa svim kanalima. Televizija je evoluirala, a nov način gledanja podrazumeva internet, gledanje na više uređaja, kao i u vremenu nakon emitovanja“, ističe se dalje u saopštenju.

Kako kažu, čk je i sam RTS omogućio gledanje svog sadržaja na različitim uređajima, putem interneta kroz “RTS Planeta”, što United grupa podržava.

„Drago nam je da će biti besplatno, s obzirom da su nam na sastancima za RTS Planetu rekli da će nakon promotivnog perioda da naplaćuju oko pet evra mesečno i da na našim platformama ekvivalentan paket treba da bude isto toliko. Mislimo da RTS ima kvalitetan program, ali isto tako smatramo da ne moze da naplaćuje basnoslovne cene. Ponuđena cena sigurno će da dovede do situacije gde će većina operatora van Srbije da ukine RTS iz svoje ponude ili da ga prebaci u pakete dostupne manjem broju pretplatnika. Sve je to nažalost suprotno osnovnoj misiji javnog servisa da siri nacionalnu kulturu, tradiciju i interese kroz što širi auditorijum“, ocenjuje United grupa.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend