21. feb 2019.

UNS: Novinari da i dalje predlažu člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što su Nacrtom Zakona o sprečavanju korupcije ukinuti ovlašćeni predlagači pa je novinarskoj i advokatskoj struci onemogućeno predlaganje članova Odbora odnosno Veća, koje je ključno telo za kontrolu i rad Agencije za borbu protiv korupcije.

UNS ističe da su nezavisne profesije, kao što su novinarska i advokatska od suštinskog značaja za borbu protiv korupcije i ne vidi niti jedan opravdan razlog da devetočlano Veće Agencije za borbu protiv korupcije u svom sastavu ubuduće nema predstavnike ovih profesija.

UNS smatra da rešenje kojim je Ministarstvo pravde, kao predlagač Zakona, ukinulo mogućnost da ovlašćeni predlagači za članove Odbora Agencije budu novinarska udruženja i Advokatska komora Srbije nije u skladu sa preporukama Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO), a na koje se Ministarstvo poziva.

U Nacrtu Zakona o sprečavanju korupcije navodi se da su organi „Agencije za sprečavanje korupcije“ direktor i Veće Agencije čije članove bira Narodna skupština nakon sprovedenog javnog konkursa, koji podrazumeva sprovođenja testa u kojem se proveravaju stručna osposobljenost, znanje i veština kandidata.

Kandidat za člana Veća Agencije mora da ima završen pravni fakultet, devet godina radnog iskustva u struci i da ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima…

Podsetimo, u sadašnjem Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije stoji da članove Odbora Agencije bira Narodna skupština na osnovu predloga ovlašćenih predlagača: Administrativnog odbora Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Vrhovnog kasacionog suda, Državne revizorske institucije, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, putem zajedničkog dogovora, Socijalno-ekonomskog saveta, Advokatske komore Srbije i udruženja novinara u Republici Srbiji, putem zajedničkog dogovora.

Prošle godine Skupština Srbije usvojila je predlog UNS-a i NUNS-a da član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude novinar Živojin Rakočević.

1 komentar za: “UNS: Novinari da i dalje predlažu člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

  1. Лазар

    Па што не објаве праву слику мајице са натписом него се ,,извињавају у магли,, и понављају исту слику по медијима?

    22. feb 2019. at 10:26

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend