09. mar 2018.

UNS: Za sedam miliona ePodunavlje prenosi tekstove iz drugih medija

Svi tekstovi koje je sajt ePodunavlje trebalo da napiše za sedam miliona dinara koliko je u prošloj godini dobio od smederevske lokalne samoupravE na Konkursu za projektno sufinansiranje medija, preuzeti su iz drugih medija bez navođenja izvora, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Umesto 300 medijskih sadržaja koje je trebalo da uradi za sedam od 15 miliona dinara koliko je ukupno bilo opredeljeno za medije u Smederevu, beogradska firma „Open View“ d.o.o, izdavač ePodunavlja, uz izveštaje o realizaciji projekta, priložila je oko dvadeset tekstova, pokazuju dokumenti koje je UNS dobio od Grada Smedereva.

Međutim, ni ovi tekstovi nisu autorski već su preuzeti iz „Kurira“, „Smederevskih novina“, sa različitih portal, piše u saopštenju.

U okviru projekta pod nazivom „Regionalni centar za javno informisanje građana-interes građanskog društva“, osim tekstova, firma „Open View“ d.o.o trebalo je da izradi aplikaciju za mobilne telefone, novi informativni portal i „opciono“ video zapise.

Kako bi opravdala projekat za koji je dobila višemilionski iznos, ova firma je Smederevu dostavila pet video priloga, koji su takođe preuzeti, u ovom slučaju sa različitih privatnih Youtube kanala, navodi UNS.

Gradonačelnica Grada Smedereva Jasna Avramović, koja je potpisala Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekta, rekla je UNS da je „šokirana“ jer ova firma nije realizovala projekat.

„Nisam znala da nisu realizovali projekat, ali će Grad raskinuti ugovor ukoliko je to tačno“, rekla je Avramović.

Na pitanje UNS o tekstovima, novom portalu i aplikaciji za mobilne telefone koji je trebalo da budu izrađeni u okviru projekta, vlasnik firme „Open View“ d.o.o i odgovorni urednik sajta ePodunavlje Aleksandar čupić je, umesto da odgovori, spustio slušalicu, navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend