20. avg 2020.

UO RTS-a tražiće tumačenje o Bujoševiću od Skupštine i Ministarstva kulture

Upravni odbor Radio-televizije Srbije (UO RTS) tražiće od Skupštine Srbije i Ministarstva kulture i informisanja tumačenje da li Dragan Bujošević dva puta može biti imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a, izjavio je predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić.

Predsednik UO RTS-a za UNS objašnjava da će Bujošević biti vršilac dužnosti generalnog direktora javnog servisa, dok im tumačenja nadležnih ne budu dostavljena, kao da će i Regulatornom telu za elektronske medije biti upućeno obaveštenje o ovoj situaciji.

Inače, u Statutu RTS-a i Pravilniku o izboru imenovanih lica, koji donosi Upravni odbor, nije precizirano da li isti vršilac dužnosti generalnog direktora RTS-a može imenovan biti dva puta.

Dragan Bujošević od 5. maja, kada mu je istekao petogodišnji mandata, obavlja funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a.

Vuletić kaže da je UO RTS-a juče raspisao novi konkurs za imenovanje generalnog direktora, zato što niko od predloženih kandidata nije dobio dvotrećinsku većinu. Dalja procedura i rokovi za izbor generalnog direktora RTS biće ista, kao i po prethodnom konkursu.

„Od objavljivanja konkursa u ‘Službenom glasniku’ Republike Srbije, za šta se čeka termin, i jednom dnevnom listu teče rok od 30 dana za prijave kandidata“, navodi za UNS Vuletić.

Na pitanje da li je očekivao da generalni direktor ne bude izabran, Vuletić je UNS-u rekao da „ništa“ nije očekivao, ali da je imao mišljenje o kandidatima nakon što su Upravnom odboru predočili program RTS-a za mandatni period. Svoje mišljenje, ali i broj glasova koji su kandidati dobili na jučerašnjoj sednici UO, Vuletić nije želeo da kaže.

Članovi UO RTS-a na sednici nisu izabrali generalnog direktora RTS-a, zato što kandidati – snimatelj, direktor fotografije Vasko Vasović i odgovorni urednik PGP-a Marko Milutinović nisu dobili dvotrećinsku podršku. Oni su bili jedini koji su, ispunivši formalne uslove konkursa, ušli u uži krug za generalnog direktora RTS-a.

Među pet prijava koje su pristigle na konkurs bila je i Dragana Bujoševića, koji je generalni direktor RTS-a od 2015. godine. Međutim, njegova prijava na konkurs nije potpisana, pa je UO RTS-a konstatovao da ona ne ispunjava uslove konkursa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend