28. nov 2020.

„Uskoro usvajanje akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije“

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je sastanak sa potpredsednicom vlade i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković i predstavnicima relevantnih institucija na kojem je razgovarano o bezbednosti novinara.

Foto: Matija (cc)

Sastanku su prisustvovali ombudsman Zoran Pašalić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenkoviće i načelnik Policijske uprave Novi Sad Slobodan Malešić.

Premijerka je na sastanku rekla da se uskoro na sednici vlade očekuje usvajanje akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, a zatim i niz izmena i dopuna zakona iz te oblasti, kako bi se uspostavio sistem koji će zaista funkcionisati i pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare.

Brnabićeva je naglasila da treba da se uspostavi jedinstvena baza podataka i da želi da zna da je država učinila sve kako bi se olakšalo pravovremeno reagovanje.

Ministarka Gojković je ukazala da nakon donošenja akcionog plana predstoji važan posao usvajanja medijskih zakona i dodala da je povukla sve krivične prijave koje je njen prethodnih podneo protiv novinara, a koje su se odnosile na njihov rad.

Prema rečima obudsmana Pašalića, na svaki problem koji je definisan može da se reaguje i zato je neophodno precizirati da li se radi o napadu, pretnji ili je reč o nečem drugom, a usvajanje izmena i dopuna zakona trebalo bi da dovede do toga da se spreče napadi na novinare.

Neophodno je da se ponovo vrati poverenje u institucije, smatra Veran Matić, uz obrazloženje da je izgrađen stereotip da se loše radi u slučajevima napada na novinare, jer činjenice govore da postoje predmeti koji godinama nisu rešeni. Matić je dodao da u izmenjen zakon treba uneti i ono što novinari definišu kao pritisak.

Zamenik republičkog javnog tužioca Stamenković obavestio je premijerku da ta institucija momentalno reaguje čim neko prijavi napad na novinara i da ne postoji predmet u kojem nešto nije preduzeto.

Sve što Republičko javno tužilaštvo treba da uradi biće urađeno, podvukao je Stamenković, ali i upozorio da ima i lažnih prijava.

Načelnik Policijske uprave Novi Sad Malešić rekao je da policija vrlo pažljivo tretira svaku prijavu koja joj je upućena, dodajući da postoje opravdane sumnje da je bilo preterane upotrebe sile na nedavnim demonstracijama u Beogradu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend