27. sep 2018.

Vlada Srbije sutra odgovara na 13 zahteva novinarskih i medijskih udruženja

Kakav je odgovor Vlade Srbije na 13 zahteva za rešavanje gorućih problema u medijskoj sferi, koje su joj prošlog meseca uručila pojedina novinarska i medijska udruženja, te da li vlast uopšte prepoznaje te probleme, biće tema sutrašnjeg sastanka novinarskih i medijska udruženja, te jednog sindikata, okupljenih u Tim za dijalog, sa Koordinacionim telom Vlade za saradnju s medijima.

Ana Brnabić sa saradnicima na razgovoru sa predstavnicima medijskih udruženja (Foto: Slobodan Miljević, FoNet) / Arhiva

Sastanak, prvi nakon isticanja zahteva, održava se poslednjeg radnog dana u septembru, što je u skladu s očekivanjima novinarskih udruženja da prvu povratnu informaciju od Koordinacionog tela dobiju „na septembarskom sastanku“. Što se pak samih odgovora vlasti tiče, očekivanjima u Timu za dijalog ne manjka ni realnosti, a bogami ni umerenog pesimizma.

Da li će vlast priznati bar da problemi postoje?

„Najgore što može da se desi jeste da nam odgovore da ne postoje problemi koje smo naveli u našim zahtevima“, kaže za Cenzolovku Nedim Sejdinović, član Tima za dijalog i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Iza tih zahteva, inače, ne stoje sve članice Tima za dijalog: „Trinaest zahteva“ podržali su NUNS, NDNV, Asocijacija medija (ASMEDI), AOM, ANEM i Lokal Press, dok UNS, RAB Srbija i Sindikat novinara Srbije (SINOS) – nisu.

Od početka niko, pa ni u „krnjem“ Timu za dijalog, nije imao iluzije o tome da istaknuti zahtevi mogu biti rešeni u kratkom roku, jer, kako i sam Sejdinović ističe, „neki (od zahteva) odista jesu kompleksni“.

[povezaneprice]

Za početak, navodi predsednik NDNV, značilo bi da vlast „jasno dokaže da postoji volja da se radi na rešavanju brojnih suštinskih problema u medijskoj sferi“. Drugim rečima, da vlast prizna da problemi – zapravo postoje.

„To podrazumeva i rešavanje onih problema koje je moguće rešiti u roku, i jasan plan sa vremenskim odrednicama za one koji zahtevaju duže vreme“, precizirao je Sejdinović.

Ponavljajući da su u pitanju „kompleksni zahtevi“, predsednik NDNV ipak veruje da vlast može odmah da ispuni zahteve koji se tiču prestanka vređanja, omalovažavanja i diskriminacije novinara, medija i novinarskih i medijskih udruženja (prvi zahtev); obuzdavanje poreske i drugih inspekcija koje ugrožavaju rad nezavisnih medija, posebno portala Južne vesti (drugi); te hitno obustavljanje sudske kampanje protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom (treći zahtev).

„Očekujemo i da delimično bude ispunjen zahtev broj 4, kako bi bio odblokiran rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara“, dodaje Sejdinović. „Ostalo može biti rešeno u srednjem ili dužem roku, ali za sve to mora da postoji jasan plan.“

Nastavak ili prekid dijaloga?

Nakon sutrašnjeg sastanka novinarska i medijska udruženja odlučiće o narednim potezima. „Oni mogu da budu, u optimističnoj verziji, nastavak dijaloga, a u pesimističnoj, potpuni prekid ne samo dijaloga sa Koordinacionim telom nego i izlazak iz Radne grupe za medijsku strategiju“, naveo je Nedim Sejdinović, predsednik NDNV.

Osim njega, u Timu za dijalog nalaze se i Zoran Sekulić (Asocijacija medija), Milorad Tadić (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija), Zorica Višnjić (Lokal Press), Tanja Maksić (Asocijacija onlajn medija), Slaviša Lekić (Nezavisno udruženje novinara Srbije), Petar Jeremić (Udruženje novinara Srbije), Marina Dimitrić (RAB Srbija) i Dejan Gligorijević (Sindikat novinara Srbije).

S druge strane, Koordinaciono telo čine Nemanja Pantić (MUP), Ana Subotić (Ministarstvo kulture i informisanja), Milica Vučković (Ministarstvo pravde), Jelena Parezanović (Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave) i Ranka Vujović (Republički sekretarijat za zakonodavstvo), dok su kopredsednice tog tela savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević i savetnica predsednice Vlade Srbije za medije Jelena Kovačević.

Sutra će, prvi put od 12. jula i uspostavljanja dijaloga novinara i vlasti u ovakvom formatu, sastanku prisustvovati, na zahtev Tima za dijalog, i predstavnici međunarodnih organizacija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend