20. okt 2023.

Vlada Srbije usvojila medijske zakone

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima, kojima se zakonski regulišu ove oblasti i bliže uređuje način ostvarivanja slobode javnog informisanja, saopštila je Vlada Srbije.

Kako dodaju, predlogom zakona o javnom informisanju i medijima definišu se garancije slobode javnog informisanja, zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika. Posebna pažnja posvećuje se i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja.

“Takođe, dokumentom su obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga. Definisan je pojam podsticajnog okruženja koje podrazumeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbede slobodan rad, bez pritiska“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, predlogom zakona o elektronskim medijima, u skladu sa međunarodnim aktima i standardima, definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Vlada ističe da predloženi zakoni garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlih iz prakse Evropskog suda za ljudska prava. Njihovom definisanju prethodio je inkluzivan proces širokih konsultacija i javnih rasprava uz prisustvo predstavnika Vlade Republike Srbije, novinarskih i medijskih udruženja, OEBS-a i drugih međunarodnih partnera.

“Takođe je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio pismo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, u kojem pohvaljuje završetak rada na predlozima medijskih zakona, i rekao da prepoznaje mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona“, zaključuje se u saopštenju.


D. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend