07. maj 2018.

Za medije na jezicima nacionalnih manjina – 21,8 miliona dinara

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je danas da je Fond za nacionalne manjine aktiviran prošle godine sa 1,8 miliona dinara, dok je ove godine izdvojeno 21,8 miliona dinara, što je 12 puta više nego lane.

„Mogu da konkurišu sve ustanove i organizacije kojima su osnivači nacionalni saveti, civilna društva registrovana u Srbiji, a koja vode brigu o unapređenju statusa nacionalnih manjina, konferencije, fakulteti“, rekao je Ružić za RTS.

Konkurs je otvoren do 5. juna, a maksimalan iznos sredstava po projektu je milion dinara.

„Mislim da će to u velikoj meri unaprediti informisanje na jezicima nacionalnih manjina“, kazao je Ružić.

Ministar očekuje da se ovim projektima ispravi nepravda koja je uslovljena privatizacijom medija.

Nadamo se da ćemo uz ovaj skroman doprinos uspeti da poboljšamo informisanje, istakao je Ružić.

To je ujedno i obaveza Srbije u okviru Poglavlja 23.

„Sproveli smo javnu raspravu o zakonu o izmenama i dopunama zakona o savetima nacionalnih manjina, imamo inkluzivan pristup. Raspravu smo imali u šest gradova i opština“, rekao je Ružić.

„Očekujemo da se do kraja prolećnog zasedanja u Skupštini nađe ovaj zakon koji je u funkciji poboljšanja položaja i statusa pripadnika nacionalnih manjina“, istakao je Ružić.