08. jul 2022.

Čekirajte novi BIRN-ov priručnik za fektčeking

Nova BIRN publikacija Fektčeking – Priručnik za medije – brza provera činjenica donosi smernice za proces provere informacija pre njihovog objavljivanja i namenjena je pre svega medijima.

Ovaj priručnik opisuje jednostavne korake koje redakcije treba da uvedu u svoju dnevnu rutinu provere tačnosti informacija i pouzdanosti primarnih i sekundarnih izvora.

Takođe, priručnik sadrži i korisne alate za proveru i pretragu informacija, kao što su alati za proveru fotografija, pretragu profila na društvenim mrežama, online arhiva ili napredno pretraživanje Googla, kao i uputstvo za njihovu upotrebu.

S obzirom da je praktičan i lak za upotrebu, ovaj priručnik može da bude koristan i aktivistima civilnog sektora, ali i svim građanima koji bi da razviju kritički odnos prema medijskom sadržaju.

Dinamika digitalnog medijskog okruženja zahteva da se objavljuje mnogo i brzo. U toj trci mediji posežu za preuzimanjem informacija od velikog broja izvora, što sa sobom nosi rizike, posebno ako se uzmu u obzir tehnološke mogućnosti za manipulaciju sadržajem i veliki broj dezinformacija u javnom prostoru. Fektčeking priručnik će vam pomoći da obezbedite da vaša publika dobije tačne i proverene informacije.

Ako se često zapitate kako znam da je ovo tačno, i čime to da dokažem, ovaj priručnik pomoći će vam da pronađete odgovore.

A kako bi obezbedili i zaštitili svoj rad u digitalnom okruženju, možete da koristite publikaciju Digitalna bezbednost medija – interni protokoli bezbednosne politike koja pruža niz korisnih protokola u zaštiti privatnosti novinarske komunikacije kao i ličnih podataka publike.

BIRN objavljuje Fektčeking – Priručnik za medije – brza provera činjenica kao deo svog programskog opredeljenja da radi na unapređivanju medijske scene Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend