23. avg 2021.

Džeruzalem post se izvinio zbog teksta Davida Goldmana

Izraelski list Džeruzalem post objavio je izvinjenje čitaocima zbog objavljivanja teksta u kom je autor "David Goldman" pokušao da negira stvaran karakter sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, saopštio je Muzej žrtava genocida iz Beograda.

U izvinjenju Džeruzalem post navodi da sporni tekst „nažalost nije bio u pravoj meri podvrgnut procesu provere“ i da se uredništvo „iskreno kaje zbog ove greške“.

„Do objavljivanja tog komentara dolšlo je zbog politike lista da našim čitaocima nudimo širok spektar mišljenja različitih pisaca. To je politika na koju smo ponosni, ali je povremeno nažalost zloupotrebljavaju autori“, napisao je Džeruzalem post.

Post navodi da je autor, koji se predstavio kao David Goldman, u tekstu „omalovažavao hrvatskog proučavaoca Holokausta Ivu Goldštajna i rugao mu se“, kao i da je pisao o ulozi Srba i Hrvata u Drugom svetskom ratu.

U tekstu se između ostalog tvrdilo da je u Jasenovcu ubijeno najviše 4.500 ljudi, zbog čega je reagovao Muzej žrtava genocida, nakon čega je tekst uklonjen je sa internet stranice Džeruzalem posta.

„Zarad budućih generacija, kao i očuvanja sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, ne možemo da dopustimo da istorija bude ponovo napisana u skladu sa nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi“, piše Džeruzalem post u opširnom izvinjenju.

„Ne možemo dozvoliti da činjenice i istina o Holokaustu budu prisvojene za uskogrude političke potrebe“, dodaje list.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend