08. jul 2019.

I vlast i opozicija žele da ih mediji samo hvale

Bahato ponašanje prema novinarima, odbijanje da se da odgovor na pitanje, pa i da se isto sasluša, najčešće se poslednjih godina vezuje za predstavnike vladajuće koalicije.

Međutim, to ne znači da isključivo oni daju sebi pravo na neprofesionalan odnos prema zaposlenima u medijima. Ilustracija toga mogla je da se vidi pre dva dana kada je u razmaku od par sati najpre Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana u jutarnjem programu televizije N1 odbijao da odgovori na veliki broj pitanja, tvrdeći da je „planski zvan na roštiljanje“, da bi potom Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, na konferenciji ignorisao pitanja televizije Pink.

Sergej Trifunović kaže za Danas da ima zamerke na svoj nastup na televiziji N1, ali da ima zamerke i na postupanje novinarke Minje Miletić.

– Mi smo od 30 minuta emisije, petnaest proveli razgovarajući o bajatom tvitu od pre osam meseci. Uzgred, radi se o tvitu koji je istrgnut iz konteksta, tako da me je sve to podsetilo na Hit tvit, navodi Trifunović misleći na tvit u kojem je pisao o razlikama, kako ih on vidi, između Nasera Orića i Milorada Ulemeka.

Upitan da li se kaje zbog toga što je u toku emisije novinarku Minju Miletić pokušao da diskredituje ističući da je radila na Pinku, Trifunović odgovara odrično, uz opasku da bi „ona valjda trebalo da se kaje zbog toga“.

– Ja sam to rekao zbog toga što mi je cela situacija zaličila na Pink. NJena pitanja su bila čista provokacija i moja je greška što sam se upecao, ističe predsednik PSG-a.

On se složio sa konstatacijom da kao lider partije ima obavezu da odgovara na pitanja medija, ali i istakao da i voditelj ima obavezu da otvara relevantne teme.

S druge strane, predstavnici dva najveća novinarska udruženja u zemlji saglasni su u oceni da je ovakvo ponašanje opozicionih političara prema medijima nedopustivo.

– Bilo je mučno gledati gostovanje Sergeja Trifunovića. Očekivao sam da će naknadno da se izvini i voditeljki i javnosti. Onakav nastup mogu da uporedim sa nedavnim slučajem cenzure na bazenu „Milan Gale Muškatirović“, s tim što su tu novinarke prekinule gosta kada nije trebalo, a u ovom slučaju je koleginica Minja Miletić trebalo da prekine emisiju zbog ponašanja Sergeja Trifunovića, kaže za Danas Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Upitan o praksi pojedinih opozicionara da odbijaju da odgovore na pitanja provladinih medija, Bodrožić ističe da bi trebalo da imaju više razumevanja.

– Moraju da pokažu više tolerancije za takva pitanja i moraju da razumeju te jadne reportere koji dobijaju instrukcije da provociraju. Nažalost, veliki broj medija je pretvoren u propagandne mašine vlasti, ističe Bodrožić, dodajući da je za takvu situaciju najodgovornija vlast.

Sličan odgovor na pitanje da prokomentariše odnos opozicije i medija, dao je i predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović.

– Naši političari, i vlast i opozicija, smatraju da je svrha novinara da ih hvale i da im ne postavljaju nezgodna pitanja. Kad im se nečije pitanje ili izveštavanje ne dopadne, novinarima zalepe etiketu sluge vlasti ili opozicionog/stranog plaćenika. Naravno da i novinari treba da trpe kritiku, ali vređanje, upadanje u medije ili pretnje zatvaranjem novina i televizija nisu odlika demokratskih, već autoritarnih političara, navodi Radomirović.

Insajder: Trifunović bez poštovanja prema gledaocima N1

Na gostovanje Sergeja Trifunovića reagovao je portal Insajder tvrdeći da predsednik PSG-a nije pokazao nimalo poštovanja prema gledaocima televizije N1. „Očigledno je bio nespreman na bilo koje pitanje i voljan jedino da govori ono što sam želi, pokazujući tako svoje poimanje pojma ‘slobodni mediji’ – po njemu, slobodni su oni mediji na kojima mu je dozvoljeno da govori šta hoće, koji ne postavljaju nikakva pitanja i koji su mu naklonjeni. Ukratko, kao da je medij njegov, pa i malo osionije od toga“, navodi se u tekstu Insajdera. Oni dodaju da se Trifunović, umesto izvinjenja zbog hvalospeva osuđenom ubici premijera, osiono obrušava na voditeljku, optužujući je za nespremnost i za to da je „planski pozvan na roštiljanje“ jer ga voditeljka pita za nešto što je bilo „još pre tri meseca“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend