21. nov 2022.

Informerova sekcija o Mundijalu sadrži niz prevarantskih reklama

Portal „Informer“ pokrenuo je uoči Mundijala sekciju „IZDVAJAMO ZA VAS KATAR 2022“, u kojoj se – uz vesti posvećene fudbalu – pojavljuju i različite reklame s magičnim rešenjima za zdravstvene probleme. Te reklame, sve do jedne, vode ka manipulativnim sajtovima, nalik desetinama drugih koje smo uvrstili u naš registar.

Prirodni napitak i veštački stručnjak

Jedna od manipulativnih reklama sadrži tekst o Goranu Saviću, navodno studentu iz Bačke Palanke, koji je – kako piše u tekstu portala Prirodni napitak – na Evropskom kongresu urologa predložio upotrebu jedinstvene formule koja omogućava potpuno izlečenje prostatitisa i sprečavanje smrtonosnih posledica. Međutim, fotografija sa skupa koju je ovaj portal iskoristio preuzeta je sa stok sajta alamy.com. Na verziji fotografije koja se nalazi na sajtu prirodninapitak.com nalaze se i prikaz mokraćne bešike i prostate, čega u originalu nema.

Sem toga, na zvaničnom sajtu Evropske asocijacije urologa moguće je videti da na ovogodišnjem kongresu nije bilo izlagača iz Srbije. U spornom tekstu navodi se da je u razvoju preparata Prostamid učestvovao i profesor Aleksandar Mišić, „urolog na medicinskom institutu“. Nepostojeći profesor prikazan je, takođe, pomoću stok fotografije.

Rešenja za sve probleme

Osim spasa za prostatu, reklame iz Informerovog odeljka o Mundijalu nude i rešenja za bolne zglobove („Herbolo“ sa sajta Volimo prirodu), gljivice na noktima (krema „Mikoherb“ sa sajta Planinski vazduh), probleme s vidom („O caps“ sa sajtova Planinski čajevi i Mednews), hemoroide („Hemoren“ sa sajta Volimo prirodu), višak kilograma („Keto diet“ sa sajta Lepota i zdravlje), celulit (krema „Celluvital“ sa sajta Caramel) ali i još jedan preparat za prostatitis („Prostate pure“ sa sajta Jecin blog).

Svi ovi sajtovi se, iz istih razloga, mogu označiti kao prevarantski i sve ih uvrštavamo u Tragačev Registar manipulativnih sajtova, čime je ukupan broj ovakvih onlajn destinacija koje smo detektovali povećan na 125.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend