28. feb 2024.

Institut: Izostalo izveštanje mejnstrim i onlajn medija u Srbiji o nasilju nad LGBTQ+ osobama

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan i više organizacija civilnog društva je večeras ocenilo da je zabrinjavajuće što je o „policijskoj brutalnosti“ prema LGBTQ+ osobama, 14. februara u Beogradu, izostalo izveštavanje brojnih medija.

U saopštenju tog instituta piše da „ono što je posebno zabrinjavajuće u vezi sa celim slučajem je da je pored izostanka reakcije institucija, izostalo i izveštavanje mejnstrim i onlajn medija u Srbiji“ o tome.

„Izostalo je blagovremeno izveštavanje i Radio-televizije Srbije, javnog medijskog servisa koji bi trebalo da informiše u javnom interesu svih građana i građanki Srbije čija je to osnovna funkcija i obaveza“, piše u saopštenju.

Institut i organizacije potpisnice saopštenja su pozvale medije, a posebno one sa nacionalnom pokrivenošću, „da izveštavaju odgovorno i blagovremeno“, te da, kako je ukazano, ozbiljno shvate važnost javnog interesa kada je ovaj incident u pitanju.

Kako se dodaje važno je da mediji ne izveštavaju senzacionalistički i ne prenose neproverene informacije, kako bi se izbegao štetan uticaj na žrtve, njihove porodice, i na širu LGBTQ+ zajednicu i društvo.

Organizacija „Da se zna“ saopštila je prethodno da je policija provalila u stan u Beogradu, zbog prijave da se u njemu nalaze narkotici, ali su pretres obavljali pripadnici specijalne policije, podseća se u saopštenju.

Oni su prvo vezali i oborili na zemlju dve osobe koje su tu stanovale, a zatim im uperili oružje u glavu, nakon čega je, po uočavanju LGBTQ+ obeležja u stanu, usledila brutalnost, naveo je pravni savetnik te organizacije Bojan Lazić.

Potpisnici saopštenja su, kako je navedeno, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, “ BeFem“, Beogradski centar za ljudska prava, „Da se zna!“ , Građanske inicijative, „Heartefact“, Inicijativa mladih za ljudska prava i Grupa „Izađi“.

To si i „Labris“, Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – Potent , „Rainbow Ignite“ i „Talas TIRV „.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend