28. feb 2022.

Kada mržnja nije samo govor

Manjinska inicijativa osuđuje javno iznošenje rasističkih stavova pisca kolumni pod naslovom „Raj u Vuka Vrčevića“ dnevne novine Danas od 22.02.2022., ali i uredništva te dnevne novine koje je tu kolumnu objavilo.

Upoznati smo da se uredništvo izvinilo i uklonilo pomenutu kolumnu iz internet izdanja. Manjinska inicijativa smatra da samo izvinjenje nije dovoljno i poziva dnevne novine Danas da daju donaciju od 5 000 000 dinara Domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici, jer da podsetimo da je upravo najveći procenat romske dece u institucijama socijalne zaštite. Taj broj je neproporcionalan u odnosu na ukupan broj romske dece u opštoj populaciji dece, te govori ujedno i o načinu kako državni sistemi vrše primarnu prevenciju u romskoj populaciji.

Osim javne osude pisca kolumne za tzv. govor mržnje, suština je u sledećim stavovima u tekstu:

Pisac kolumne iznosi kako je u tradiciji Roma da džepare i šmrču heroin. U državi gde se oslobađaju vlasnici plantaže marihuane, odjednom Romi imaju tradiciju vezanu za konzumiranje heroina.

Problematičan je i stav kako Romi nisu hteli da se „civilizuju“ i žive u kontejnerima u vreme vlasti demokratske stranke u Beogradu i gradonačelnika Dragana Đilasa. Da li je život u kontejnerima civilizacijski domet za Rome?!

I treba podvući i stav da su u državi gde EPS ubacuje blato kao gorivo ipak, izgleda, Romi najveći zagađivači životne sredine.

U tri pomenuta stava, pisac kolumne, ne samo da ispoljava „govor mržnje“, već podstiče i potvrđuje i ovako velike stereotipe i predrasude prema Romima i zapravo na jedan perfidan i indirektan način ih stavlja kao protivtežu demokratskim i ekološkim snagama u društvu. Zamalo, pa su samo Romi krivi za smanjeni stepen demokratije u srpskom društvu, kao i za ekološku katastrofu.

Stoga, neophodno je podsetiti javnost, uz napomenu da se ne relativizuje nijedna kriminalna radnja sadašnje vlasti, da je i u vreme pređašnjih vlasti odnos prema Romima bio nepovoljan. Da su i tada romski glasovi bili kupovani za poneki paket i po neku crvenu novčanicu, da je SNS taj metod preuzeo i usavršio, ali ne i izmislio. Da su romska naselja nebitna za gradske vlasti osim ako nemaju neki trenutni važniji interes, a naselje se baš tu nalazi te moraju nešto da preduzmu.

Zanimljivo je da promoteri nekih političkih partija koje ulaze u izborni ring svoje glasove kod većinskog stanovništva dobijaju neumesnim šalama na račun pojedinih romskih naselja. Zabrinjavajuće je da će i ove izbore u srpskom društvu, a uz solidarnost svih drugih manjina sa većinskim narodom opet najskuplje da plate Romi. A Romi imaju najmanji udeo u vlasti u Srbiji, neproporcionalno se finansiraju iz budžeta, osim ako se ne računaju groševi tzv. socijalne pomoći koji zapravo obezbeđuje da sistem socijalne zaštite bar nešto radi.

Pisac kolumne je izneo svoj tzv. umetnički stav kao ironiju na račun vlasti u Srbiji. Začuđujuće je da uredništvo dnevne novine Danas nije prepoznalo sve ove problematične stavove. Te se čini da je rasizam prema Romima toliko uvrežen, toliko normalan, toliko očekivan čak i među društvenom elitom, da je zapravo došao u red umetničkih sloboda.

Osim da je ovo sramota za pisca, za uredništvo, sramota je i za društvo gde je uopšte moguće tako nešto javno izneti i čekati dan i po da se uputi izvinjenje i pri tom napiše „Ako je kolumna Marka Vidojkovića povredila bilo čija osećanja…“, akcenat je na rečci „ako“.

Autor je član Manjinske inicijative

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend