10. avg 2021.

Kako zaustaviti otrov rasizma na mrežama

I onda je Boris Johnson pozvao velike internet kompanije da ih izriba zbog rasističkih napada na crne engleske igrače? Zapravo, nije. Predstavnici ovih kompanija već su bili na prijemu u Dauning stritu, a Johnson je samo iskoristio priliku da ih pozove na poštovanje odredbi Zakona o zloupotrebama onlajn platformi, onog istog zakona čije je usvajanje vlada odložila.

Ali u ovom slučaju to nije naročito važno. Pre nego što se okrenemo rasizmu na društvenim mrežama moramo se pozabaviti rasizmom u društvu – sveprisutnim, endemskim, strukturnim rasizmom koji se normalizuje iako je sve virulentniji i sve zloćudniji.

Svaka rasprava o rasizmu morala bi početi činom priznanja, što naša vlada uporno odbija: priznanjem da u Velikoj Britaniji, zemlji koja je kao najveća kolonijalna imperija svoga doba trgovala robljem i „posedovala“ polovinu sveta, rasizam ima duboke istorijske korene. U vreme kada su kolonijalne podanike okivali, silovali, izgladnjivali i bičevali, da bi potom u privatnim odajama čitali Bibliju i molili se, naši preci su se sigurno pitali: kako ćemo ovo opravdati?

Rešenje su pronašli u zoologiji, disciplini koja je tada bila u velikom uzletu. Prirodni svet je sistematizovan u urednu hijerarhiju nižih i viših vrsta, a branioci imperije i porobljavanja isto su učinili za ljudsku vrstu deleći je na rase čije su pozicije u globalnoj hijerarhiji ranog kapitalizma bile određene oblikom lobanje i bojom kože.

Robert Knox, škotski kolonijalni lekar u Južnoj Africi, sažeo je doktrinu naučnog rasizma 1850. godine sledećim rečima: „Ljudski karakter, kako individua tako i nacija, proizvod je isključivo prirode one rase kojoj neka individua ili nacija pripada.“

Najviša rasa su beli Evropljani, piše Knox. Ispod njih su mediteranski Evropljani tamnije puti, ispod njih „Cigani, Kopti, Jevreji i Indusi“, a na dnu evolucione piramide nalaze se crni Afrikanci koje Knox opisuje nizom uvredljivih etiketa. Naučni rasizam nije samo opravdanje za trgovinu ljudima i otimanje tuđe zemlje. U njemu je sadržana čitava teorija istorije: bele rase su zahvaljujući svojim kvalitetima istorijski predodređene da osvoje svet i vladaju nad drugim rasama. „Što je boja kože tamnija“, piše Knox, „to je manje civilizacije, umetnosti mira, nauke, književnosti, apstraktnog prava.“

Kompletan tekst možete pročitati na sajtu PEŠČANIKA

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend