08. feb 2020.

Medijametar kaže da je Vučić najviše kritikovan u štampi, BIRODI navodi suprotno

Dve metodologije i dve potpuno različite slike Srbije. Dok je prema podacima koje je objavio Kvartalni medijametar najkritikovanija ličnost u štampanim medijima predsednik Aleksandar Vučić, u Birou za društvena istraživanja navode da je, sasvim suprotno, Aleksandar Vučić ličnost koja je najpovoljnije predstavljena u medijima, sa 10 puta većim prisustvom na TV ekranima od prvog sledećeg političkog aktera. Istraživali smo kako malo prilagođavanje metodologije može dovesti do okretanja rezultata u smeru u kome istraživač želi.

Kvartalni medijametar, iza koga stoji Institut za javnu politiku, bavio se štampanim medijima i zaključio – najveći broj tekstova od jula do septembra 2019. bio je o Aleksandru Vučiću, koji je imao i najviše negativnih tekstova na naslovnicima. Istraživači Kvartalnog medijametra na osnovu toga su izveli i zaključak.

„Jednom rečju prisutan je pluralizam. Prisutna je sloboda mišljenja. Ali, vrlo je oštra podela na one nedeljne novine koje su, da kažem, kritične prema vlasti i na dnevne novine u kojima, na primer, možete pročitati kolumnu u kojoj se pokazuje razumevanje ili se opravdava neka politika vlasti. Kao što je to slučaj u Informeru“, objsanio je istraživač Kvartalnog medijametra Dejan Vuk Stanković.

U Birou za društvena istraživanja, pak, kažu da treba obratiti pažnju na metodologuju koju je primenjivao Medijametar, te da se zaključci o slobodi medija ne mogu izvlačiti samo na osnovu uvida u štampu, jer se većina građana informiše putem televizije.

„Donositi zaključke na osnovu nalaza samo dnevne i periodične štampe, koja ne prelazi 10 odsto ljudi koji se na taj način informišu, bar prema našim podacima, jeste metodološki neispravno“, rekao je Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

BIRODI-jeva istraživanja donose drugačiju sliku. Tonalitet predstavljanja političkih aktera od 1. septembra do 30. novembra na srpskim televizijama izgledao je ovako: 2004 minuta je Aleksandar Vučić bio na ekranima. Od toga 91.1 odsto vremena je predstavljen pozitivno.

grafika

Izvor: N1

Sledi Ana Brnabić, dok je na trećem mestu Dragan Đilas, koji se pojaviljivao u 166 minuta programa, od toga 91.9 odsto u negativnom kontekstu.

„Vi imate prepozitivno izveštavanje o predsedniku Srbije, koji je ključna figura. Jer prosto kada radite istraživanje o stanju medija u Srbiji, Aleksandar Vučić, kao predsednik države i kao predsednik stranke, je glavni indikator, kako se prema njemu izveštava. U tom smislu ne može se govoriti o diverzitetu bilo kakve vrste“, dodao je Gavrilović.

U Savetu za štampu kažu da se stanje u štampanim medijima ne može oceniti samo na osnovu toga ko se koliko pojavljuje i ukazuju na porast kršenja novinarskog kodeksa.

„I ti rezultati su više nego porazni. Tu je nekih 5.000 tekstova u kojima je evidentiran prekršaj kodeksa, a u gotovo svim tim tekstovima je prekršeno više tačaka kodeksa, a ne samo jedan. Situacija kada je u pitanju dnevna štampa je zaista porazna i iz godine u godinu je taj broj prekršaja sve veći uprkos svim našim naporima i upozorenjima da to nekako sprečimo“, navodi Gordana Novaković iz Saveta za štampu.

Poslednji izveštaj Freedom housea svrstao je Srbiju u zemlje sa „delimičnom slobodom medija“ u kojoj se zakonskim i vanzakonskim sredstvima pokušava ućutkivanje kritičkog novinarstva i ujedno se ojačavaju mediji naklonjeni vlastima.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend