15. dec 2016.

Nedopustiv način na koji mediji izveštavaju o porodičnom nasilju

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da se o temi nasilja u porodici definitivno govori više nego ikada pre, pred njim se sada ne zatvaraju oči i taj problem se ističe "i kad je prijatno i kad nije".

Brankica Jankovic-medija centar bg

Brankica Janković, foto: Medija centar

Janković je, na završnoj tribini nedeljnika Vreme posvećenoj borbi protiv nasilja u porodici, istakla da se opredeljenjem da se suprotstavi toj pojavi, koja je jedan od najvećih društvenih problema u Srbiji, šalje poruka na svim nivoima da se to neće tolerisati.

Ona je konstatovala da je način na koji mediji izveštavaju o porodičnom nasilju apsolutno nedopustiv i da su poruke koje se šalju preko medija obeshrabrujuće.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici možda nije savršen, ali pruža dobru osnovu za zaštitu, rekla je Janković.

Tatjana Ignjatović iz nevladine organizacije Autonomni ženski centar upozorila je da su tabloidni i određeni elektronski mediji ušli u „zapanjujuću trku ko će žrtve porodičnog nasilja više da prikaže kao rijaliti šou, ili sapunicu sa 1.000 nastavaka“.

Ostavljaju brojeve telefona da im se žrtve jave i dođu u emisije, „naručuju žrtve, naročito iz beogradske Sigurne kuće, precizirala je Ignjatović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend