15. jan 2019.

Politika se izvinjava zbog teksta u kome spominje Vučićevog sina

Redovni izveštaj sa suđenja žandarmima optuženim za prebijanje braće Aleksandra Vučića i Siniše Malog na Paradi ponosa 2014. godine, Politika je u subotu otvorila informacijom koju je izneo jedan od svedoka da je tom prilikom legitimisan i Vučićev sin Danilo. Sutradan, međutim, Politika se izvinila čitaocima zbog ovog teksta uz šturo objašnjenje da „drastično odstupa od profesionalnih standarda“ i da je informaciji dat „senzacionalistički prizvuk“. Odgovorni u Politici Raskrikavanju nisu želeli da odgovore za šta se tačno izvinjavaju, a to nije jasno ni donedavnoj članici Saveta za štampu Tamari Skrozzi koja navodi da je prvobitni tekst sasvim korektan.

Preuzeto sa Raskrikavanje.rs

Da je tada maloletni Danilo Vučić bio legitimisan na Paradi ponosa 2014. godine, javnost je po prvi put čula u petak nakon svedočenja komandanta niškog odreda Žandarmerije Senada Koštića. To je reporter Politike i naveo u izveštaju sa suđenja prenoseći i druge važne i zanimljive delove svedočenja, poput onog da je Andrej Vučić bacio flašicu na pripadnike Žandarmerije.

Međutim, Politika se sutradan brže-bolje izvinila čitaocima nazivajući sopstveni tekst – neprofesionalnim.

„Deo iskaza sa suđenja istrgnut je iz konteksta, a činjenici da je neko legitimisan dat je senzacionalistički prizvuk. Legitimisanje nekoga od strane policije nikako ne znači da je izvršeno krivično delo. Zbog ovog propusta Politika se izvinjava čitaocima“, stoji u izvinjenju.

Šta je tačno istrgnuto iz konteksta i šta je senzacionalistički u prvobitnom tekstu ostalo je nerazjašnjeno, s obzirom da Raskrikavanju nije odgovorio ni v.d. urednika Žarko Rakić, ni redakcija Politike, niti uredništvo rubrike Hronika. Nismo uspeli da saznamo ni čija je odluka bila da se objavi izvinjenje, odnosno da li je bilo intervencija i pritisaka od spolja.

Ovakva reakcija lista je neočekivana i utoliko što u prvobitnom tekstu, prema mišljenju novinarke i donedavne članice Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamare Skrozze, nije bilo kršenja profesionalnih standarda niti bilo kakvog senzacionalizma.

I Tanjug se “pokajao”

Niko iz Tanjuga još uvek nije objasnio zašto je sredinom prošle godine ova agencija ubrzo po objavljivanju uklonila fotografiju na kojoj se vidi Danilo Vučić kako navija sa članovima ekipe ubijenog kriminalca Saleta Mutavog tokom utakmice Srbija-Kostarika na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Spornom fotografijom je Tanjug ilustrovao tekst i tvit o odluci FIFA da kazni Fudbalski savez Srbije zbog transparenta navijača, a Raskrikavanje je tada zabeležilo kako je, nakon više komentara da agencija “radi protiv vlasti”, fotografija volšebno nestala sa sajta i društvenih mreža.

„Kao što i sama Politika navodi, legitimisanje ovog ili onog lica ne znači da je u pitanju bilo kakvo krivično delo, a u prvobitnom tekstu se Danilo Vučić i ne povezuje ni sa kakvim krivičnim delom – čak ni indirektno. Ne vidim zašto je Politika mora da se izvinjava, a o razlozima zbog kojih o sopstvenom tekstu govori kao o neprofesionalnom, mogu samo da nagađam“, zaključuje Skrozza.

Koštićevo svedočenje i informaciju o legitimisanju Danila Vučića preneli su i neki drugi mediji koji prate ovo suđenje, poput Danasa ili N1.

Inače, slučaj od samog početka privlači veliku pažnju javnosti, s obzirom da su tokom Parade ponosa 2014. godine kamere TV N1 zabeležile incident u kome su učestvovali, kako će se ubrzo ispostaviti, pripadnici niškog odreda Žandarmerije s jedne, a sa druge strane Andrej Vučić, Predrag Mali i dvojica vojnih policajaca iz njihove pratnje.

Sedmorica žandarma su optužena za krivično delo zlostavljanje i mučenje, a suđenje je prvostepeno okončano krajem 2017. godine uslovnim kaznama zatvora. Apelacioni sud je ubrzo zbog „nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“ naložio Višem sudu ponovljanje postupka. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend