25. apr 2019.

Reka bez povratka

Novinari su postali vojnici u službi onih koji im govore šta bi trebalo da pišu, izjavila je FoNetu novinarka Ivana Zarić i ukazala da zbog toga ne postoji odgovornost za plasiranje laži.

Ona ne isključuje ni mogućnost da novinari često samoinicijativno pišu sve i svašta, kako bi bili na nivou zadatka koji im postavi urednik.

Zarić je, za serijal Press Extra, objasnila da je svrha lažnih vesti, pre svega, da javnost informišu onako kako neko smatra da bi trebalo da bude informisana. Ukoliko je vlast kreator lažnih vesti, onda se smatra nedopustivim da bilo šta loše o njima ikada bude objavljeno, rekla je ona novinarki Sandri Krstanović Živković.

Zarić je ocenila da takva atmosfera stvara krivu sliku u društvu da su lažne vesti prihvatljive. Ljudi koji imaju kritički stav, znaju da posmatraju stvari svojom glavom, istakla je ona, ali je upozorila da je u Srbiji medijska nepismenost toliko „okamenjena“ da je iz toga teško pronaći put nazad.

„Kada upitam iz radoznalosti neku stariju gospođu zašto kupuje određene novine, često dobijem odgovor – zato što su jefitne“, ilustrovala je Zarić.

Ona smatra da je upravo to kriterijum i najkraći put do onoga šta se servira i podseća da su lažne vesti postojale i ranije kao sistem manipulacije, ali su motivi bili različiti.

Kao primer, pomenula je smrt predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, jer se godinama spekulisalo da li je on umro baš tog dana i da li je sahranjen na mestu gde nam je rečeno da jesahranjen. Upravo ta teorija zavere je lebdela uvek i kroz medije i među ljudima, ali Zarić misli da se takve vesti nisu širile da bi se „zamajavao“ narod, nego da se izbegne kolektivna histerija kako će sve funkcionisati posle tako velikog lidera.

„Lažne vesti su reka bez povratka“, predočila je Zarić i konstatovala da su laži previše uzele maha, jer se decenijama radilo na njihovom utemeljenju u društvu. Šta jedan mali čovek naspram sistema može da uradi sem da misli svojom glavom, rekla je Zarić i naglasila da bi širenje lažnih vesti trebalo sistemski regulisati.

„Očekujem od regulatornih tela i Ministarstva kulture i informisanja da lupe šakom o sto i spreče širenje lažnih vesti. Međutim, tako nešto nikako da se desi“, zaključila je Zarić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend