30. apr 2020.

Savez jevrejskih opština Srbije: Neumesno poređenje trenutne situacije sa Aušvicem u „Danasu“

Jevrejska zajednica u Srbiji je duboko razočarana što se na naslovnoj strani dnevnog lista Danas pojavio tekst pod naslovom „Srbija je ovih dana komforan Aušvic“, navodi se u saopštenju Saveza jevrejskih opština Srbije koje je potpisao predsednik tog saveza Robert Sabadoš.

„Razumemo da u žaru političke borbe ljudi ponekad koriste neprimerene reči i povišen ton, ali nikako ne možemo da shvatimo da list, koji sebe opisuje kao glas liberalne Srbije, na naslovnoj strani mere koje Srbija sprovodi protiv korona virusa poredi sa Aušvicom, simbolom bezumnog stradanja i istrebljenja jevrejskog, ali i srpskog, romskog i drugih naroda“, navodi se u saopštenju dostavljenom Udruženju novinara Srbije.

U izjavi za list Danas poznati fubaler i trener Ivan Golac rekao je da mu „Srbija ovih dana izgleda kao komforan Aušvic“.

Jevrejska zajednica apeluje da se, u ovom vremenu krize, javne ličnosti i mediji u Srbiji uzdrže od neumesnih poređenja trenutne situacije sa Aušvicom – najstrašnijim licem svetske istorije. Simbol najvećeg ljudskog stradanja i civilizacijskog posrnuća u najmanju ruku je neukusno koristi u dnevnim političkim raspravama pre svega zbog žrtava a potom i zbog njihovih potomaka kojima je Aušvic još nezarasla rana.

Izvor: Savez jevrejskih opština Srbije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend