16. jul 2017.

Šebek: Otkako je novinarstva, toliko je lažnih vesti

Direktor Kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel" za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, Nenad Šebek ocenio je za FoNet da lažno novinarstvo postoji oduvek, ali da je tehnološka revolucija omogućila da se to događa na većem nivou i neuporedivo brže.

Otkako je novinarstva, toliko je lažnih vesti, rekao je Šebek i napomenuo da je „prvi ratni izveštač bio Homer, a prva ratna reportaža Ilijada“. Otkud mi znamo šta je istina, šta je laž. Homer je pripadao jednoj strani, Grcima, nije bio Trojanac, rekao je Šebek.

On je podsetio i da je tokom američkog građanskog rata Konfederacija poslala predstavnika u London da podmiti novinare da pišu protiv Jenkija. Podmićivao je i uzimao priznanice, tako da sredinom 19. Veka već imamo primere, ne samo lažnog, već i plaćenog novinarstva, rekao je Šebek.

On smatra da postoji dobro i loše novinarstvo i dobri i loši mediji. U tradicionalnim medijima, štampi, imate pođednako rubreta kao što imate i na internetu, a ima i kvalitetnih vesti i u savremenim medijima, kao u tradicionalnim, objasnio je Šebek.

Postoji dobro i loše novinarstvo, postoje dobri i loši mediji, postoje prave i lažne vesti, oduvek su postojale, samo što je arena danas veća i daleko ubitačnija, zaključio je Šebek.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend