09. jun 2020.

Šinković: U Srbiji stvorena medijska slika koja preferira senzacionalizam (VIDEO)

Predsednik NDNV Norbert Šinković izjavio je u Novom danu da vidimo da je "u proteklom periodu u Srbiji stvorena jedna medijska slika koja preferira senzacionalizam". "Koja preferira oštru polarizaciju u društvu, a ne ono što bi svaki medij trebalo da uradi, da ponudi platformu za dijalog i za prava pitanja. Često u okvirima skandala i kvaziskandala nama vest pobegne", kaže on.

Prema njegovim rečima, Danas se pokazao kao medij koji je dosledan, kad govorimo o praćenju Kodeksa novinara Srbije.

„Mislim da je to jako bitno, predstavlja na neki način kontratežu na paleti medijske ponude na tržištu u Srbiji, zapravo mi govorimo o listu koji je često i meta napada zbog uređivačke politike koju vodi, samim tim mislim da je jako bitan momenat kvaliteta i kontrateže u nekom uređivačkom smislu u odnosu na druge medije“, kaže on.

Kako je rekao, vidimo da je u proteklom periodu u Srbiji stvorena jedna medijska slika koja preferira senzacionalizam.

„Koja preferira oštru polarizaciju u društvu, a ne ono što bi svaki medij trebalo da uradi, da ponudi platformu za dijalog i za prava pitanja. Često u okvirima skandala i kvaziskandala nama vest pobegne“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, problem je što se u borbi za opstanak, za kvalitetno novinarstvo, zaboravilo na građane.

„Mediji imaju višestruku ulogu, nisu tu samo da zabavljaju i informišu, nego i da edukuju. To smo nekako zaboravili, jer smo pod pritiskom da budemo prvi, da prvi objavimo informaciju, izostaje kontekst, a u zajednici u kojoj imamo takav period, ako nemate objašnjenje konteksta, imate strah u zajednici“, kaže Šinković.

Ističe da postoji „fundamentalno nerazumevanje uloge novinarstva i medija u društvu“.

„Postavlja se pitanje da li novinari razumeju šta je uloga novinara, da li građani razumeju, nisam siguran. Jako malo se ulagalo u integritet samih medija, samih novinara, oni koji imaju, bivaju vrlo često napadani, prosto predstavljaju opoziciju ili izdajnike, nebitno ko je na vlasti, dođemo do tog ili sličnog diskursa u manjoj ili većoj meri“, kaže.

Govoreći o suđenju Milutinu Jeličiću Jutki, kaže da ne bi voleo da ulazi u detalje šta očekuje, kao i da misli da treba da sačekamo koja će biti presuda.

„Sudski procesi u Srbiji koji su u fokusu medija su skandalizovani, u našoj medijskoj sferi sve je skandal, malo se govori o suštini, nažalost dobar deo medijske scene i asistira u tome. Šta god da bude ishod tog sudskog procesa, mislim da će senzacionalistički naslovi preovladati, ponovo ćemo malo vremena posvetiti suštinskim i dubinskim problemima. Odnos prema ženama i nasilju prema ženama je nešto o čemu se malo govori u Srbiji, mislim da je to ono što smo mi izgubili ponovo iz fokusa“, kaže Šinković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend