06. feb 2023.

Šta smo naučili iz slučaja „Daniel Smith”?

Daniel Smith” je danas ugasio profil na Tviteru i tu je njegova misija završena. Tačnije nalog pod tim imenom, pretpostavljam, više neće biti otvoren.

Sličnih naloga na ovoj društvenoj mreži, nažalost, ima koliko hoćete a plašim se da će ih biti još.

Ceo slučaj “Daniel Smith” je udžbenički primer kako funkcioniše ruska a preko nje i srpska propaganda.

Rusija, kao što je poznato, ima svoje anti-ruske naloge na mrežama a čiji je krajni cilj da diksredituju ljude i organizacije koji odudaraju od zvaničnog narativa.

Taktike savladavanja informacionog prostora koje je SSSR koristila u doba Hladnog rata, pa potom i Rusija, razvili su do maksimuma. Srbija samo prepisuje.

Naravno, da bi se prilagodili savremenom dobu umetnuli su nove metode i tehnologije.

Upravo je slučaj “Daniel Smith” pokazao svu njihovu beskrupuloznost u informacionom prostoru.

Ruske propagandne i dezinformacione aktivnosti se proizvode u velikim količinama i distribuiraju se na veliki broj kanala, kako putem interneta tako i tradicionalnih medija.

Prozapadni nalog “Daniel Smith” je zastupao gledišta koja se ne uklapaju u standardni narativ, prikupio je na hiljade pratilaca i počeo svoju misiju.

Primera radi, prema podacima OECD, 75 naloga ruske vlade na Tviteru, sa 7,3 miliona pratilaca koji su prikupili 35,9 miliona retvitova, 29,8 miliona lajkova i četiri miliona odgovora, tvitovalo je 1.157 puta između 25. februara i 3. marta 2022.

Otprilike 75 odsto tvitova odnosilo se na Ukrajinu i mnoge druge dezinformacije, narativi koji dovode u pitanje status Ukrajine kao suverene države, skreću pažnju na navodne ratne zločine drugih zemalja i šire teorije zavere.

Ruski glumci su, recimo, napravili lažnu veb stranicu poljskog dnevnog lista “Gazeta Viborcza”, kako bi širili dezinformacije o zverstvima prijavljenim u Buči.

Ruske kampanje dezinformisanja namerno zbunjuju i podrivaju informaciono okruženje.

Njihovi napori nastoje da izazovu konfuziju, zakomplikuju napore za postizanjem konsenzusa i izgrade podršku ruskim ciljevima.

Sasvim očekivano i bez ikakvog iznenađenja lažni nalog “Daniel Smith” obratio se meni, jer moje pisanje odudara od narativa većinske Srbije.

I “Daniel Smith” je zastupao stavove veoma nalik na mišljenja inostranih eksperata koje inače mnogi na Balkanu kontaktiraju za izjave a koji ne daju povoda za sumnje niti zaključke da osoba ‘ne postoji’.

Priznajem da mi je od starta delovao sumnjivo ali ono što je prelomilo kod mene da pristanem na ponuđeni intervju jeste što je “Daniel Smith” priložio dva intervjua koja je prošle godine dao za veliki medij poput Al Jazeera.

Što ga je automatski nametnulo kao relevantnog sagovornika. Računajući da je to dovoljno, prihvatila sam da uradimo intervju.

Četiri dana od objavljivanja intervjua na fiktivnost naloga, opet sasvim očekivano i smišljeno, ukazali su “bratski” nalozi koji slave Dražu Mihailovića i Dariju Dugin (ubijena ćerka Putinovog ideologa Aleksandra Dugina).

Nalozi puni otrovnih nacionalističkih sadržaja su jedva dočekali da ućutkaju one sa kojima se u mišljenju debelo razilaze.

Jedan od argumenata bio im je i mesec i godina kad sam ja otvorila nalog u odnosu na period kada je “Daniel Smith” kreirao svoj, budalasto skroz. (nalog na Tviteru imam od 2009. i ne pada mi na um da se pravdam šta se u međuvremenu dogodilo).

Nije to ni toliko važno.

Bitno je istaći da su pisanje “Daniela Smitha” za Danas iskoristili nalozi puni nacionalističkog sadržaja a koje su potom prenele lažne srpske demokrate ili oni koji se dodvoravaju aktuelnim vlastima za neku funkciju.

Time su im priskočili u pomoć u diskreditaciji mene i Danasa.

Ova vest je, sasvim očekivano, bila prava poslastica za medije pod kontrolom Aleksandra Vučića, kojima je pisanje Danasa večita tema. U nedostatku boljih.

To im je i način da pokažu koliko ih srpsko-ruski mentori čvrsto drže za uzde, upravo oni koji im diktiraju šta da pišu.

Između ostalog, i da Ukrajinci sami sebe napadaju.

Da ne zalazimo ovom prilikom dublje u propagandu prema neposrednom komšijskom okruženju.

“Daniel Smith” je na kraju raskrinkao srpsko-rusku propagandu. Oogolio je do koske.

Portal Danas je pokazao da ima kičmu da se nosi sa izazovima današnjeg trenutka podjednako kao i naš list tokom devedesetih.

Zatvorili smo, pretpostavljamo, jedan ruski internet troll nalog, sprečili da naše kolege iz regiona (juče su se mediji iz regiona interesovali za Daniela Smitha i intervju sa njim) nasednu na istu foru.

Profil pod nazivom „Daniel Smith“ je ugašen nekoliko sati nakon što sam tražila da uradimo video intervju.

“Daniel Smith” nije i ne može da nas ućutka. Nastavićemo i dalje da objektivno izveštavamo ne samo o ruskom ratu u Ukrajini već i o situaciji na Kosovu ali i regionu.

Uvek smo bili i bićemo na strani pravde. Kao i devedesetih čije odjeke propagande slušamo i dan danas.

Napominjem još jednom – ovaj slučaj naučio je nas u Danasu, a nadam se, i naše čitaoce i drage kolege iz regiona da je rusko-srpska propaganda vrlo aktivna i opasna, te da uzimaju sa rezervom ono što “slave” i podržavaju rusofili diljem regiona.

I još nešto na kraju, ali veoma važno, ja se iskreno borim za napredak države Srbije, za njenu bolju budućnost, za njeno mesto u civilizovanom svetu, za razliku od mnogih “lažnih patriota” i “nedavača” Kosova te oni koji svaki dan požele “mir”  susedima Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend