30. okt 2019.

Većina medija prećutala vest o javnoj osudi doktorata Malog, od SPC i – orden

Iako je Nastavno naučno veće FON-a izreklo najoštriju meru - javnu osudu doktorske disertacije Siniše Malog, u medijima bliskim vlastima, to je predstavljeno kao još jedna pobeda ministra finansija, jer, kako se navodi, njegov rad nije proglašen plagijatom. Dok se čeka konačna reč Beogradskog univerziteta, Srpska pravoslavna crkva Sinišu Malog je odlikovala.

Siniša Mali bio je čestit i pošten, odlučilo je veće. Doduše, ne dok je pisao svoj doktorat, ali za razliku od Fakulteta organizacionih nauka, veće Srpske pravoslavne crkve bavilo se samo duhovnim radom ministra finansija. Mišljenje da bi Mali trebalo da ponese odlikovanje doneli su jednoglasno.

Tako će Siniša Mali ubuduće moći da se podiči ordenom Velikomučenika Kragujevačkih, dok još uvek strepi za titulu doktora nauka.

Jer dok ga crkva hvali, rođeni fakultet na kom je doktorirao javno ga kudi.

Nastavno-naučno veće FON-a analiziralo je izveštaj komisije koja je ispitivala da li je ministar prepisivao doktorat, i velikom većinom ga usvojila.

„Usvaja se izveštaj Etičke komisije FON-a, kojim se utvrđuje postojanje neakademskog ponašanja, a Nastavno-naučno veće predlaže meru izricanja javne osude“, navelo je to veće.

Satima nakon saopštenja FON-a, najveći deo medija u Srbiji, uključujući i javni servis, ovu vest jednostavno je – prećutao.

Gotovo šest sati po završetku sednice, Tanjug je objavio informaciju da je FON zaključio kako Mali nije plagirao doktorat, koju su preneli bezmalo svi mediji u Srbiji.

Sam ministar potom se pojavio na televiziji O2, gde je nakon 42 minuta emisije usledilo i pitanje o spornom doktoratu.

O2: Pored stručne i etičke komisije, danas je i Naučno-nastavno veće FON-a utvrdilo da vaš doktorat nije plagijat, da sadrži nedostatke ali da definitivno nije plagijat.

„Meni je najvažnije da je NNV potvrdilo da moj doktorat nije plagijat. Ja ću naravno prihvatiti njihovo mišljenje i snositi posledice za to što postoje propusti u citiranju pojedinih izvora, kako su oni to naveli“, rekao je Mali.

Ne, Fakultet organizacionih nauka nije abolirao Sinišu Malog optužbi da je plagirao doktorat, jer jednostavno nije ni glasao o tome, kaže nekadašnji zamenik člana Odbora za profesionalnu etiku Slobodan Prvanović.

FON je, po njegovom mišljenju, napravio brljav posao – najpre je stručna komisija utvrdila da rad nije plagijat, potom Etička komisija iznela neodređen stav, koji je Nastavno-naučno veće usvojilo i pride javno osudilo Sinišu Malog.

„Oni smatraju da je u pitanju plagijat, jer ne možete nikoga da osudite na nešto ukoliko pre toga niste ustanovili da postoji razlog zašto ga osuđujete“, smatra Prvanović.

Sama činjenica da je Fakultet organizacionih nauka umesto nedvosmislenog odgovora na pitanje da li je Mali ukrao doktorat ili nije, ponudio zavrzlamu, mogla bi, smatra Prvanović, da posluži za prolongiranje odluke Beogradskog univerziteta.

Prema njegovim rečima, ukoliko Odbor za profesionalnu etiku želi da postupi časno i pošteno, ignorisaće eskivažu u režiji FON-a i doneti odluku na osnovu dokaza koji odavno postoje.

„Ukoliko ne žele to da urade, oni mogu sada da koriste ovu situaciju koja je bila na FON-u, da je tumače na ko zna koji način, da se pozivaju na prvi, drugi, treći papir, da vraćaju, traže nova pojašnjenja, i to može da traje u nedogled“, ocenjuje sagovornik N1.

Time bi, međutim, prekršili obećanje koje je rektorka Ivanka Popović dala studentima, da će do ponedeljka biti doneta konačna odluka u vezi sa doktoratom Siniše Malog.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend