05. mar 2019.

Višestruko kršenje kodeksa

Član Jevrejske opštine Beograd Svetlana Đurić danas u Otvorenom pismu Udruženju novinara Srbije (UNS) i Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) ukazuje da se u poslednje vreme, u duhu ili kao podrška uličnim protestima građana, novinari, autori i voditelji veoma praćenih emisija ponašaju na način koji višestruko krši Kodeks novinara Srbije.

Prema njenoj oceni, ta je pojava najupadljivija na elektronskim medijima, na različitim televizijskim programima.

Đurić razume da vlasnici pojedinih medija ili voditelji autorskih emisija imaju lični stav prema tekućim političkim zbivanjima, što je njihovo Ustavom zagarantovano pravo, kao građana ove zemlje.

Ona, međutim, smatra da javno ispoljavanje takvih stavova u obavljanju novinarske profesije, ne samo da nije razumljivo, već ozbiljno krši etički kodeks koji su novinari sami formulisali i usvojili.

Jedan broj njih se dosledno i veoma uporno ponaša upravo u suprotnosti sa odredbama Kodeksa, ukazuje Đurić i tumači da takvi blagovremeno žele da se svrstaju uz nekog „budućeg pobednika“ ovdašnjih političkih zapleta i raspleta.

Oni to kao građani, dabome, mogu da čine, ponavlja Đurić, „ali u svom profesionalnom ruhu, pred kamerama i brojnim gledaocima – nipošto“.

Navijačko ponašanje, eksplicitno razvrstavanje sagovornikana strane „za“ i „protiv“ aktuelne vlasti, prema njenoj oceni, neprihvatljivo je i krajnje neprofesionalno, ma ko ti sagovornici bili.

Ako su, međutim, ti sagovornici članovi ili čak zvanični predstavnici jevrejske zajednice, takvo neprofesionalno ponašanje novinara prelazi granice neetičkog i na opasan način postaje potencijalni okidač antisemitizma, upozorava Đurić.

Mi se u Srbiji ponosimo time što je u ovoj zemlji nivo antisemitskih pojava i ponašanja za sada na relativno niskom nivou i želimo da verujemo da će tako i ostati, naglašava Đurić.

Ona objašnjava da to nije stvar politike ove ili one strankena vlasti ili u opoziciji, već odraz odnosa građana ove zemlje, bez obzira na to koje vere ili etniciteta bili.

Upravo zato, predočila je Đurić, ne možemo da prihvatimo da pojedini članovi UNS i NUNS, zarad postizanja svoji hciljeva, koriste jevrejsku zajednicu kao monetu za potkusurivanje i kolateralnu štetu nečijih političkih ambicija ili tek samo trke za većom gledanošću.

Ona podseća da je jevrejska zajednica kroz čitavu svoju istoriju doživela toliko progona i da je zato, s razlogom, veoma osetljiva na svačiji pokušaj da je zloupotrebi u bilo kakve lične „profesionalne“ ili političke svrhe.

Kao nekadašnji novinar, nekadašnji član NUNS, rođena u novinarskoj jevrejskoj porodici, Đurić napominje da ima moralno pravo i obavezu da pledira na UNS i NUNS da svoji mčlanovima ukažu na „krajnju neprihvatljivost, neprofesionalnost i neetičnost njihovog neodgovornog ponašanja“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend