07. apr 2016.

Čačak: Između naprednjačkog čekića i Veljinog nakovnja

Izviždan, al' nema veze: Velimir Ilić na mitingu SNS-a u Čačku

Izviždan, al’ nema veze: Velimir Ilić na mitingu SNS-a u Čačku

Posebno upečatljiv bio je prilog o Žiki Rakićeviću iz čačanskog sela Mršinci, koji je nesrećnim slučajem prošlog leta, dok je navodnjavao njivu, izgubio obe ruke. U prilogu koji nije bio označen kao politički marketing sugeriše se da je Rakićević ostao živ zahvaljujući angažmanu Velimira Ilića, koji je „slučaj uzeo u svoje ruke“

Kako predizborna kampanja u Čačku dobija na zamajcu, tako se i mediji u ovom gradu sve jasnije pozicioniraju u odnosu na političke aktere. I pored toga, ne može se reći da se neki lokalni medij otvoreno stavio na jednu stranu zanemarujući pritom sve ostale učesnike u izbornoj trci.

Galaksija koja luta

U najtežoj poziciji je, čini se, TV Galaksija, koja teškom mukom pokušava da balansira između dva oštro suprotstavljena tabora – Srpske napredne stranke (SNS) i Nove Srbije (NS), odnosno između njihovih kandidata za gradonačelnika Miluna Todorovića i Velimira Ilića.

U težnji da se ne zameri ni jednima ni drugima događaju joj se nesumnjivi profesionalni propusti. Najočitiji primer za to viđen je na predizbornom mitingu SNS-a u Čačku, na kojem je govorio premijer Aleksandar Vučić, kada je prećutan najupečatljiviji detalj sa događaja koji su kasnije preneli svi mediji.

Čačanski glas: Jedan kandidat na tri naslovne

Čačanski glas: Jedan kandidat na tri naslovne

Naime, iako to nije bilo predviđeno, na konvenciji je govorio i predsednik NS-a Velimir Ilić. Njegov izlazak za govornicu i obraćanje ispraćeni su salvom zvižduka i uzvicima negodovanja prisutne publike. Međutim, onaj ko se o ovom događaju informisao iz izveštaja TV Galaksija ništa od toga nije mogao da vidi. Naprotiv, lako se dalo zaključiti kako među čačanskim novosrbijancima i naprednjacima vladaju harmonični odnosi. Takođe, nigde u prilogu nije pomenuto da se, suprotno očekivanjima i protokolu, sugrađanima nije obratio kandidat SNS-a za gradonačelnika Milun Todorović.

Na ovoj televiziji najviše prostora daje se upravo Todoroviću i Iliću, a deo emitovanog materijala prevazilazi granice dobrog ukusa. Posebno upečatljiv bio je prilog o Žiki Rakićeviću iz čačanskog sela Mršinci, koji je nesrećnim slučajem prošlog leta, dok je navodnjavao njivu, izgubio obe ruke. U prilogu koji nije bio označen kao politički marketing sugeriše se da je Rakićević ostao živ zahvaljujući angažmanu Velimira Ilića, koji je „slučaj uzeo u svoje ruke“, pošto je u Čačak doveo vrhunskog mikrohirurga prof. dr Marka Bumbaširevića.

„Zahvaljujući profesoru Bumbašireviću, kojeg sam ja uspeo da dovedem u Čačak, i da u čačanskoj bolnici uradi tu operaciju, poveže krvne sudove, poveže kapilare, sve to očisti i ukloni posledice sepse, danas je naš Žika živ i zdrav i evo ga pored mene“, ispričao je Ilić, ističući da će se lično angažovati kako bi Rakićeviću bile nabavljene proteze za ruke, koje koštaju oko 130.000 evra.

Teško je poverovati da su novinari sami došli do ove priče, a da im ona nije servirana iz izbornog štaba Nove Srbije.

U programima TV Galaksija dosta prostora dobijaju i Dveri, a faktografski su ispraćene i aktivnosti svih ostalih političkih stranaka.

MILUTIN, BEZ POSEBNOG RAZLOGA

Iako ni ova kampanja ne prolazi bez takozvanog skrivenog političkog marketinga, njega ima u znatno manjoj meri nego pre četiri godine. Tako je u prilogu TV Telemark Milun Todorović iz SNS-a, iako bez ikakve javne funkcije, bio jedini od kandidata za gradonačelnika koji je zajedno sa pomoćnikom ministra prosvete obišao OŠ „Tanasko Rajić“ i tom prilikom najavio proširenje kapaciteta te škole.

Todorović nije davao izjave, ali je u nekoliko navrata bio u kadru. Nije poznato ni u kom svojstvu se, uz ostale predstavnike gradske vlasti, našao na gradilištu gde se zida nova zgrada Doma učenika.

Inače, TV Telemark, generalno, veoma korektno i bez zazora izveštava o predizbornim aktivnostima svih političkih aktera, što je u aktuelnim okolnostima prava retkost za jednu privatnu televiziju.

(Ne)jasno opredeljeni

Ako je do sada i bilo dileme kojoj će se političkoj opciji prikloniti lokalni nedeljnik Čačanski glas, nakon poslednjeg broja ona je otklonjena. Čitavu naslovnu stranu zauzima fotografija prvog na listi SNS-a Miluna Todorovića, na kojoj je zajedno sa Aleksandrom Vučićem. Ovaj privrednik, direktor kompanije „Auto-Čačak“, bio je i na dve prethodne naslovne strane tih novina.

Jedini objavili očigledno: Ozon press o naprednjačkim autobusima

Jedini objavili očigledno: Ozon press o naprednjačkim autobusima

Portal Glas Zapadne Srbije profesionalno izveštava o političkim aktivnostima svih stranaka i koalicija u Čačku. Primetno je, ipak, da se jedino o Novoj Srbiji i njenom lideru piše u negativnom kontekstu. Velimir Ilić je gotovo svakodnevno meta ciničnih komentara uredništva (vidi ovde i ovde).

Drugi uticajni gradski portal Ozon press kampanju je dočekao sa pedigreom ogorčenog protivnika SNS-a, preciznije, jednog krila u toj stranci. Iako je u nekim ranijim tekstovima bilo i lične ostrašćenosti prema pojedinim zvaničnicima naprednjaka, zasada o kampanji izveštavaju izbalansirano.

Ozon press je inače jedini medij u Čačku koji je dokumentovano objavio da je na miting SNS-a došlo više od 30 autobusa iz drugih gradova u Srbiji.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? U naredne četiri sedmice o ovim temama za Cenzolovku će pisati novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend