07. apr 2016.

Kruševac: Štikovanje čarapanske stvarnosti

Pluralizam, ali i mitinzi uživo: TV Jefimija

Pluralizam, ali i mitinzi uživo: TV Jefimija

Desetine kilometara asfalta, investicije, sportska igrališta, koševi, mrežice, trotoari, ivičnjaci, dresovi, rampe za invalide – sve to čini opšti procvat Kruševca u predizborno doba. Bez istraživačkih sadržaja i problemskih priča, kruševačke televizije vezu poželjnu virtuelnu stvarnost s motivima iz predizbornog programa SNS-a i njima bliskih lokalnih opcija

Prosečan gledalac kruševačkih televizija teško može da se otme utisku da su neki od medijskih priloga u vezi s predizbornom kampanjom toliko nalik jedan drugom, da izgledaju kao da su pripremljeni u jednom centru, a potom distribuirani.

O značaju donacije lokalnog naprednjaka govorilo je više sagovornika: među njima i troje mališana, osnovaca, koji su gledaocima objasnili koliko će im sada biti lepše na igralištu

Reč je pre svega o izveštavanju Radio-televizije Kruševac (RTK) – u vlasništvu Radoice Milosavljevića, poznatog po kupovini osam medija u postupku privatizacije, i TV Plus – u vlasništvu potpredsednika Srpske napredne stranke (SNS). Novina je, međutim, da se ovim televizijama polako pridružuje i TV Jefimija: iako se i dalje trudi da u informativnim emisijama zadrži utisak političkog pluralizma, i ova televizija počela je direktno da prenosi predizborne mitinge SNS-a po Srbiji.

U međuvremenu, jedino na TV Jefimija, portalu www.krusevacpress.com i nekim nacionalnim TV programima Kruševljani su mogli da vide da je Vojislav Šešelj održao predizborni miting u njihovom gradu.

Samo jedan novinar prisustvovao je konferenciji za novinare Demokratske stranke Srbije, koja je izgubila status koalicionog partnera u lokalnoj vlasti. Pritom, i taj jedan kolega ne radi ni na jednoj kruševačkoj televiziji.

„Nikome to nije potrebno, naravno da se to neće desiti“

Koševe i mrežice za igralište u jednoj mesnoj zajednici ovih dana donirao je Miomir Božilović, predsednik Saveta za komunalne delatnosti Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kruševcu, inače vlasnik jedne kruševačke građevinske firme. Tom događaju posvećen je impresivan medijski prostor u izbornom bloku. O značaju donacije govorilo je više sagovornika: među njima se našlo čak i troje mališana, osnovaca, koji su gledaocima objasnili koliko će im sada biti lepše na igralištu. Dvoje od njih ponovilo je očito naučenu rečenicu da je „Božilović donirao koš i mrežice“.

Raritetni izveštaj: Šešelj u našem gradu

Raritetni izveštaj: Šešelj u našem gradu

Što se ostalih formi predizbornog programa tiče, istaknuto mesto zauzimaju „razgovori s povodom“, pod koje očigledno svašta može da se podvede. Ovde je već bilo reči o emisiji koja se pod nazivom „Razgovor s povodom“ emituje na TV Plus i naizmenično se bavi savetima za lečenje varičele, uspesima direktorke Doma za decu „Jefimija“ i vodičem za ozakonjenje nelegalnih objekata. Takođe, u njoj se prikazuju i integralni sadržaji konferencija za novinare kruševačkih naprednjaka.

Istoimena emisija, međutim, postoji i na regionalnoj RTK, a ovih dana ugostila je Vladimira Đukanovića, narodnog poslanika i poslaničkog kandidata na naprednjačkoj listi, koji je govorio o programu svoje stranke. Voditeljka emisije se u svemu složila sa svojim sagovornikom, a čak je i dopunila njegove argumentacije protiv Demokratske stranke, Srpske radikalne stranke i ostalih partija. Konstatovala je, između ostalog, da predstavnici SNS-a „inače vode pozitivnu političku kampanju, ne optužuju druge, samo pričaju šta su uradili“, te da imaju „jasan i potpun izborni program“.

Kada Đukanović poruči da građani na izborima imaju dve mogućnosti – da izaberu naprednjake ili da budu neodgovorni i izaberu neku drugu opciju koja će ih vratiti u prošlost, bankrot i izolaciju – voditeljka zaključuje: „Nikome to nije potrebno. Naravno da se to neće desiti.“

U IME NARODA

„Informacija Plus“ – tako se zove nepotpisan i „u ime naroda“ sročen komentar koji se u nekoliko minuta, više puta u toku dana, sa programa TV Plus obruši na opozicione političke lidere.

Poslednja žrtva je Saša Radulović, sa kojim se nepoznati autor obračunava u maniru koji neodoljivo podseća na stranačka saopštenja. U tekstu „Kome je potrebna dijagnoza“ Raduloviću se poručuje da bi za njega bolje bilo da, kao „večiti stečajni upravnik i stručnjak za prevare i pronevere, brine svoju brigu kako da opravda 200.000 evra plate za nerad“ umesto što vređa narod koji podržava SNS. „Možda uskoro i dobijete šta ste zaslužili, pa ćemo onda mi, narod, reći: ’dosta je bilo laži i prevara’“, poručuje se u ovom „angažovanom“ prilogu, koji je vizuelno pokriven raznim Radulovićevim fotografijama.

Pre Radulovića tema „Informacije Plus“ bio je Bojan Pajtić, koji nije ponudio izvinjenje za izjavu o slovačkim četnicima, dok je zaključak „predstavnika naroda“ TV Plus da „od eks DOS-a i eks DS-a nema izvinjenja jer oni nisu naučeni na pristojnost“.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? U naredne četiri sedmice o ovim temama za Cenzolovku će pisati novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend