14. apr 2016.

Čačak: Kako je Velja potresao grad, REM i galaksiju

Važan medijski resurs: TV Galaksija

Važan medijski resurs: TV Galaksija

Za razliku od većine drugih gradova u Srbiji, predstavnici opozicionih stranaka u Čačku imaju kakvu-takvu mogućnost da se oglase. Lider Nove Srbije i bivši gradonačelnik Čačka Velimir Ilić već je neko vreme u medijskoj nemilosti, ali na njegovoj strani i dalje je izuzetno gledana i uticajna TV Galaksija. Ipak, primetno je da Čačak dobija neke nove medijske zvezde 

Gostovanje lidera Nove Srbije Velimira Ilića na lokalnoj TV Galaksija izazvalo je pravi zemljotres na čačanskoj političkoj sceni. Njegov nastup, kvalifikacije koje je tom prilikom izrekao na račun političkih protivnika i odnos prema voditeljki emisije i dalje su tema rasprava u gradu na Moravi.

Nije se ovoga puta čulo ništa po čemu Ilić i ranije nije bio poznat, ali sve do sada predizborna kampanja na lokalnom nivou tekla je bez većih medijskih, pa i političkih pomeranja.

Verni Velji i njegovima

Kao kandidat Nove Srbije za gradonačelnika Čačka, Velimir Ilić je u emisiji pomenute televizije posvećene lokalnim izborima oštro i u pravom verbalnom zanosu napao svoje protivkandidate: Miluna Todorovića iz SNS-a i Boška Obradovića iz Dveri, ali i nekolicinu lokalnih političara i biznismena, s posebnim osvrtom na Milenka Kostića, vlasnika kompanije „Auto-Čačak“, kog smatra Todorovićevim mentorom. Osim što je Kostića nazvao švercerom, Ilić je za njega rekao i da je u Čačku privatizovao sve osim crkve, Doma kulture i zgrade Gradske uprave.

Četvrtu nedelju zaredom na naslovnoj strani nedeljnika Čačanski glas našao se Milun Todorović iz SNS-a. Sada nije dobio čitavu naslovnu stranu kao u prethodnom broju, ali zato jeste opširan intervju i veliku fotografiju

U jednom trenutku voditeljka je htela da ga zaustavi, ali on joj je odgovorio da ga ne prekida, uz opasku da zna da joj je Kole (Milenko Kostić, prim. aut.) simpatičan.

Zbog stavova iznetih u živom programu, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zatražilo je snimak sporne emisije, ali je pitanje da li će i kako na kraju reagovati telo koje inače nije poznato po brzini i efikasnosti. U svakom slučaju, iako je bilo planirano da repriza Ilićevog gostovanja bude emitovana sutradan, to se nije dogodilo. Takođe, snimak se nije mogao pronaći ni na sajtu TV Galaksija.

Kandidatu SNS-a Milunu Todoroviću u međuvremenu je pružena mogućnost da u polučasovnoj emisiji odgovori na Ilićeve prozivke, ali on to nije prihvatio, već je u okviru ponuđenog termina – predstavio svoj program.

TV Galaksija je inače jedan od važnijih medijskih resursa za plasiranje političkog marketinga u Čačku. Ova televizija jedna je od prvih privatnih televizija u Srbiji, počela je s emitovanjem programa 1993. i od tada je uvek bila naklonjena vlasti. Devedesetih je to bio režim Slobodana Miloševića, a od 2000. Velimir Ilić i Nova Srbija na njoj su zastupljeniji nego svi ostali. Iako se situacija u Čačku prilično promenila, a Ilić pao u medijsku nemilost, TV Galaksija mu je na neki način ostala verna i u ovoj predizbornoj kampanji: Cenzolovka je već pisala o tome da ova kuća nije izvestila kako je izviždan na predizbornoj konvenciji SNS-a i da je u izveštajima o aktivnostima Nove Srbije prilično pristrasna.

cacanski_glas_1

Fotogeničan kandidat: Milun Todorović četiri sedmice na naslovnoj

U tom smislu ne iznenađuje to što kampanje Nove Srbije i SNS-a i dalje zauzimaju najviše prostora u programu Galaksije, iako sve veću minutažu dobijaju i Dveri.

Ostale političke stranke prate se na nivou dnevnih događaja u dvominutnim prilozima. Izuzetak je stranka Bogoljuba Karića, koja je u informativnoj emisiji od 11. aprila dobila čitavih deset minuta za promociju svojih aktivnosti. Važno je podsetiti da menadžment TV Galaksija i „BK grupa“ odranije imaju dobru saradnju, kao i da je ova televizija bila značajno logističko uporište Bogoljubu Kariću u vreme kada je imao ozbiljne političke ambicije.

Milun bez konkurencije

TV Telemark i dalje uspeva da pronađe balans u praćenju kampanja svih političkih aktera u gradu, s tim što, za razliku od drugih privatnih TV stanica u Srbiji, bez ikakvih ograda daje prostor i opozicionim strankama. Tokom prošle nedelje na ovoj televiziji gostovao je lider LDP-a Čedomir Jovanović. Problem je, međutim, to što Telemark mogu da gledaju samo pretplatnici istoimenog kablovskog operatera, pa je zbog toga diskutabilan pravi domet i uticaj te televizije.

TV Telemark i dalje izbalansirano prati kampanju svih političkih aktera u gradu, ali je diskutabilan pravi domet i uticaj te televizije

Četvrtu nedelju zaredom na naslovnoj strani nedeljnika Čačanski glas našao se Milun Todorović iz SNS-a. Sada nije dobio čitavu naslovnu stranu kao u prethodnom broju tih novina, ali zato jeste opširan intervju i veliku fotografiju na kojoj pozira ispred sedišta kompanije „Auto-Čačak“, čiji je direktor. Todorović ima ukupno četiri fotografije u najnovijem broju Čačanskog glasa, a indikativno je da u novinama nema ni jedne jedine vesti o aktivnostima Nove Srbije.

Zahvaljujući razgranatoj mreži dopisnika, portal Glas Zapadne Srbije daje pravovremene informacije o aktivnostima svih političkih stranaka u Moravičkom, Zlatiborskom, Kolubarskom i Raškom okrugu. Oni svakodnevno plasiraju više od 20 informacija i video-priloga o tome kako teče kampanja.

Takođe, na portalu Ozon press mogu se pronaći vesti o svim učesnicima u izbornom procesu. Zasad nema velikih iskakanja, ali primetna je blaga naklonost građanskoj opoziciji.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga, lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? Tokom predizborne kampanje, o ovim temama za Cenzolovku pišu novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend