19. apr 2016.

Vranje: Političko lakiranje i medijsko hoblovanje

Ličnost dana: Aleksandar Vučić u celodnevnoj verziji na naprednjačkoj TV Vranjska plus

Ličnost dana: Aleksandar Vučić u celodnevnoj verziji na naprednjačkoj TV Vranjska plus

Činjenica da su neki mediji mitingu Aleksandra Vučića u Vranju posvetili kompletan program, a da su ga drugi jedva i konstatovali, najbolje ilustruje političko-medijsku podeljenost grada u kojem je sasvim normalna stvar da programska šema, sadržaj, redosled i dužina vesti zavise samo i isključivo od bliskosti s ovom ili onom strankom

Najveće turbulencije u medijskom prostoru Vranja otkako je počela predizborna kampanja izazvao je miting premijera Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića održan u petak 15. aprila u centru ovog grada.

Tog dana jedna od tri najgledanije gradske televizije posvetila je premijeru i lideru SNS-a skoro ceo svoj dnevni i večernji program, dok su druge dve televizijske kuće gotovo ignorisale Vučićev miting. Samo je jedan internet portal primetio da je „pola Vranja“ tog dana bilo blokirano, da je na zgradama u centru bilo snajperista, te da je u Vranje stiglo mnogo autobusa sa naprednjacima iz drugih gradova.

I u dnevnicima i između dnevnika

Vranjska plus, televizija osnovana usred kampanje kako bi naprednjaci u lokalu medijski parirali socijalistima (na čijoj je strani odranije Radio-televizija Vranje – RTV), celog dana je kajronima i propagandnim spotovima najavljivala „veliki miting“ SNS-a. Večernji dnevnik te televizije, koji počinje u 23 časa, tog dana je zapravo bio reemitovani dnevnik od 18 sati: čulo se, naime, kako voditeljka u jednom momentu kaže da upravo treba da počne miting SNS-a.

TV Vranjska plus, osnovana usred kampanje kako bi naprednjaci u lokalu medijski parirali socijalistima, ceo dan je kajronima i propagandnim spotovima najavljivala „veliki miting“ SNS-a

Inače, taj reemitovani dnevnik u startu je kasnio 15 minuta jer je do tada emitovan odloženi snimak mitinga, preuzet od niške televizije Zona plus, a u kojem su se našle kompletne izjave Vučića i svih ostalih govornika.

U ponoćnom dnevniku Vranjska plus konačno objavljuje dva izveštaja sa mitinga, koji traju ukupno sedam minuta, dok je ceo dnevnik trajao 25 minuta.

U prvom prilogu auditorijumu se obraća samo Vučić, koji obećava da će „sačuvati ’Simpo’ i ’Jumko’“ i dovesti nove investitore kako bi Vranje bilo „jako kao Šumadija i Vojvodina“. Sledi prilog o proglašenim izbornim listama u gradu, kao kraći intermeco, pa se Vranjska plus vraća na miting SNS-a i emituje petominutni izveštaj sa obraćanjima skoro svih govornika.

U ovom prilogu našle su se i izjave lokalnih lidera koji oštro kritikuju lokalnu vlast u Vranju, čiji je stožer u prethodne četiri godine bio SPS, inače glavni konkurent SNS-u na predstojećim izborima. Vranjska plus gledaocima u istom izveštaju nudi još malo Vučića, koji sa bine i najavljuje „borbu za interese naroda“ i „više pomoći za opštine juga Srbije“. Osim tih sedam minuta, naprednjaci u ovom dnevniku dobijaju i dodatna četiri, pošto se u nastavku emituje i priča o kampanji naprednjaka u vranjskim selima.

Prodisalo Vranje

Nijedan lokalni medij osim OK portala nije izvestio da je centar Vranja na dan mitinga SNS-a od ranog jutra bio blokiran i za saobraćaj i za pešake.

OK portal je kasnije tog dana objavio foto-reportažu, kojom je ilustrovao neku vrstu vanredne situacije u centru grada.

Osim OK portala, nijedan lokalni medij nije izvestio da je centar Vranja od ranog jutra bio blokiran i za saobraćaj i za pešake

Takođe, samo su neki mediji javili da su zbog mitinga SNS-a u centru Vranja prekriveni ranije postavljeni bilbordi Dragana Markovića Palme i Vojislava Šešelja, što naprednjačka Vranjska plus ne registruje.

OK portal narednog dana, 16. aprila, objavljuje informaciju po čijim su navodima Vučićev miting obezbeđivali snajperisti na krovovima zgrada u užem centru grada i konstatuje da je Vranje nakon završetka mitinga „prodisalo“. Takav pogled na dan mitinga SNS-a u Vranju ne nudi nijedan drugi lokalni medij.

Osim svega pomenutog, OK portal je i jedini medij u Vranju preko kog su građani bili obavešteni o konvenciji koju su 16. aprila održali lideri Saveza za bolju Srbiju Boris Tadić i Čedomir Jovanović. Doduše, razlog tome je možda i to što je baš OK portal i dalje jedini vranjski medij koji radi i vikendom.

Školska olimpijada

Radio-televizija Vranje, naklonjena socijalistima, objavila je vrlo kratak izveštaj sa mitinga u svom večernjem dnevniku u 22 časa. Zanimljivo je da se prilog o tome, suprotno običaju RTV, nije našao na veb-sajtu ove televizije. Njihova udarna priča bila je da vlast koju predvodi SPS navodno potpuno spremno dočekuje Školsku olimpijadu koja će u maju biti održana u Vranju. Gledaocima se prezentuje priča o hoblovanju, lakiranju, glancanju, zameni sijalica i reflektora, o sređivanju gradskih školskih sala, a sve se dočarava kao projekat u koji je gradska vlast uložila veliki trud i novac.

Vođa umesto vođe: Radio-televizija Vranje i dalje verna socijalistima

Vođa umesto vođe: Radio-televizija Vranje i dalje verna socijalistima

Ostali udarni prilozi u dnevniku RTV bili su „Sećanje na tragediju u Reljanu“, dvominutni prilog o pogibiji pripadnika Vojske tokom napada NATO 1999, i „Sve misterije ’Bivode’“, u kojem se analizira način na koji SNS upravlja „Jumkom“ i njegovim zavisnim preduzećem „Bivoda“. Suština četvorominutne TV priče jeste da fabrika ide na doboš po izvršnom rešenju i da će ostati bez imovine. U prilogu se potencira da je predsednik Upravnog odbora „Jumka“ Branislav Popović, član SNS-a, spustio slušalicu novinarki pošto je prethodno negirao da će „Bivoda“ ostati bez nepokretnosti.

U danu kada je SNS održao svoj predizborni skup udarna priča socijalistima naklonjene Radio-televizije Vranje bila je da grad potpuno spremno dočekuje Školsku olimpijadu

Miting SNS-a nije bio prva vest ni na Televiziji Info puls, bliskoj Jedinstvenoj Srbiji.

Centralnu informativnu emisiju tog dana ova kuća započela je prilogom o obeležavanju godišnjice pogibije sedmorice vojnika i starešina u selu Reljan. Potom je na početku izbornog bloka voditeljka u jednoj rečenici konstatovala da je Vučić tog dana održao miting u centru Vranja i – ništa više od toga.

Usledio je trominutni izveštaj sa konferencije za medije lokalnog SDS-a, na kojoj su lideri vranjskog odbora te stranke najavili konvenciju bloka SDS–LDP za sutradan. A potom je išao uobičajen, detaljan pregled aktivnosti funkcionera JS u lokalnoj predizbornoj kampanji.

Udaranje kontre

Za razliku od RTV i TV Info puls, naprednjačka Vranjska plus je na svim mestima na kojima je i Aleksandar Vučić – čak i na događajima koji nisu lokalni. Recimo, u dnevniku od 11. aprila ekipa ovog medija bila je na otvaranju deonice Koridora 10 u Jablaničkom okrugu kod Leskovca, 70 kilometara daleko od Vranja.

Jedini koji vide: OK portal

Jedini koji vide: OK portal

Otvaranje deonice Koridora 10 registruje još jedino OK portal u tekstu pod naslovom „Kad Vučić otvara: I vranjski SNS na Koridoru“. Uz objavljenu fotografiju više funkcionera SNS-a sa lica mesta konstatuje se da je događaju prisustvovalo stotinak naprednjaka iz Vranja.

Socijalistima blizak RTV očekivano ne izveštava o tom događaju, ali za dnevnik od 12. aprila pripremili su kontraprilog o tome kako je Koridor 10 doneo „mnogo glavobolja meštanima vranjskih sela“. Novinar RTV prati posetu supervizora za izgradnju seoske putne infrastrukture i funkcionera SPS-a Milutina Mrkonjića. Baš kao i krajem devedesetih, kada je Mrkonjić rukovodio obnovom Srbije posle NATO bombardovanja, u prilogu se može videti kako on – navodno konsterniran time što se na terenu uverio da su pojedina sela odsečena od Koridora – sa lica mesta zove telefonom direktora „Koridora Srbije“ Dmitra Đurovića, obaveštava ga o problemima i ugovara da ovaj čim pre dođe u Vranje i počne da radi na rešavanju tih problema. U istom prilogu gradonačelnik Vranja i lider vranjskog SPS-a Zoran Antić meštanima više sela objašnjava kako je reč o problemu „republičkog, a ne lokalnog ranga“.

Konkurentski TV Info puls, koji slovi za partijsku televiziju JS, radije se u dnevniku tog dana drži aktivnosti predstavnika te stranke u Vranju.

Posle džingla koji označava početak predizbornog bloka kreće prilog o Svetskom danu Roma, koji je obeležen tri dana ranije. Sve do pred kraj trećeg minuta dnevnika auditorijumu nije jasno kakve veze s izborima ima nabrajanje raznih aktivnosti u okviru te proslave. Tek tada voditeljka saopštava da su izbor za mis najlepše Romkinje svojim prisustvom uveličali predstavnici vranjskog odbora Jedinstvene Srbije. Dok se u kadru vidi lokalni lider JS Dejan Manić kako predvodi kolo na ovoj manifestaciji, citira se njegova izjava u kojoj potencira „težak položaj Roma“ u Vranju, ali i najavljuje da će se „situacija promeniti kada Romi posle izbora budu predvođeni Jedinstvenom Srbijom, strankom koja se zalaže za ravnopravnost svih građana“.

Iz svega toga proizilazi da bi žitelji i žiteljke Vranja, ukoliko žele da budu objektivno i pravovremeno informisani, trebalo pomno da prate sve TV programe koji su im dostupni, potom da sednu i razmisle koji je medij blizak kojoj političkoj opciji, pa tek onda da odluče šta je tog dana bila udarna vest i šta se direktno tiče njihovih života.

Ili da jednostavno batale sve to i gledaju svoja posla. I to ne samo tokom predizborne kampanje.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga, lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? Tokom predizborne kampanje, o ovim temama za Cenzolovku pišu novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

1 komentar za: “Vranje: Političko lakiranje i medijsko hoblovanje

  1. Данко Б. Марин

    Лажљиви Вучић и лажна обећања – заиста је све то смешније од Шећероског који је био озбиљнији у неким питањима и одговорима… Отужни ријалити нарцисоидног болесника би пре психијатри морали ограничавати али друштво је болесно… 🙁

    20. апр 2016. at 11:47

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend